Werken als een Paard - Parcours

Zomervakantie 2023

27 sep, 2023

Vakantieschool De Maas

De zomervakantie is voorbijgevlogen en we hebben er enorm van genoten! Deze zomer vonden er namelijk weer drie Werken als een Paard Vakantiescholen plaats. We hebben de zomer afgetrapt met Vakantieschool De Maas voor een groep kinderen die in de crisisopvang zitten. Een dag aan het water zorgt al meteen voor een vakantiegevoel, maar de goede zorgen van alle vrijwilligers van De Maas hebben de dag helemaal onvergetelijk gemaakt. Daarnaast hadden we nog twee bijzondere gasten. Twee van onze Young Ambassadors waren zo enthousiast dat ze de hele dag hebben meegeholpen. Dat was ontzettend gezellig!

Er was van alles te beleven en de kinderen konden kennismaken met verschillende watersport activiteiten. Veiligheid voorop dus alle kinderen kregen een zwemvest aan en de vrijwilligers hielden alles goed in de gaten. Voor wie zin had stond er een echte roeitraining op het programma. Samen in de boot en roeien maar! Tijdens het roeien moet je goed met elkaar samenwerken en communiceren anders raken de peddels zomaar in elkaar verstrikt. En dan zo hard mogelijk! Wie zin had in een ontspannen vaartocht kon lekker dobberen op een SUP board of een rondje varen in de Eresloep. Aan wal waren er genoeg leuke spelletjes en activiteiten voor kinderen zonder zeebenen. De dag werd feestelijk afgesloten met een heerlijke bbq. Aan alle grote glimlachen die dag konden we aflezen dat het weer een ontzettend geslaagde vakantiedag was!

Vakantieschool Hoge Veluwe

De volgende vakantieschool op het programma was Vakantieschool Hoge Veluwe. Omdat het best een stukje rijden is maken we het iedereen gemakkelijk in de bus en delen we pakjes drinken en krentenbollen uit. Het is de rit meer dan waard, want met deze vakantieschool nemen we de kinderen mee een prachtig wijds stuk natuur in. Lekker klimmen en klauteren, maar ook met je neus in de bosjes om te ontdekken welke planten er allemaal wel niet groeien. De dag begon in de moestuin waar de kinderen op ontdekkingstocht gingen. Welke planten, kruiden en groenten groeien eigenlijk in Nederland en hoe zien deze eruit? Tussen de regenbuien door hebben we aansluitend een wandeling in de beeldentuin van het Kröller-Möller Museum gemaakt om daarna uitgebreid binnen te lunchen. Dit was weer supergoed verzorgd door Nationaal Park de Hoge Veluwe. Na de lunch mochten de kinderen kiezen of ze creatief aan de slag gingen met knutselspullen of dat ze een kijkje namen in het Museonder. Maar de vakantiedag is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de buitenspeeltuin. Om de dag feestelijk af te sluiten mochten alle kinderen zich uitleven in de speeltuin om, na het verorberen van een heerlijk ijsje, moe maar voldaan de bus in te stappen terug naar Rotterdam.

Vakantieschool Manege

De zomer werd afgesloten met een week lang Vakantieschool Manege, de vakantieschool waar het 10 jaar geleden mee begonnen is. Soms is het tijd voor verandering en dit jaar vond deze vakantieschool voor het eerst op een andere locatie plaats. We waren te gast bij kinderboerderij De Kleine Duiker, een van de locaties waar onze partner Horses & Co ook les geeft. Door deze verandering hebben we ook veel nieuwe elementen aan het programma toe kunnen voegen. Elke dag zijn we gestart met een klein deel theorie over paarden, hoe je ze moet verzorgen en wat er allemaal bij komt kijken. Daarna kon alle kennis meteen in praktijk gebracht worden tijdens een speurtocht over het erf. Op een kinderboerderij wonen natuurlijk meer dieren dan alleen paarden en de kinderen mochten met alle dieren kennismaken. Zo kregen de geiten wat lekkers en kwamen ze pardoes een slang tegen. De echte durfals mochten de slang voorzichtig even vasthouden, dat is een gek gevoel!

Er viel zoveel te beleven dat iedereen voor zichzelf kon beslissen wat te doen, hoefijzers versieren, knuffelen met de dieren, paarden poetsen en mooie vlechten in de manen maken of ravotten in de touwen van de natuurspeeltuin. De kinderen voelden de vrijheid van een vakantiedag en dat was precies waar we op hadden gehoopt. Maar de dag was natuurlijk niet compleet zonder zelf een stukje paard te rijden. Samen opzadelen, hoofdstellen om en opstijgen maar. Om vervolgens op het allerliefste paard van allemaal te zitten natuurlijk. Het was weer een bijzonder geslaagde zomer!