Speciaal onderwijs

Werken als een Paard - Speciaal onderwijs

Paarden worden ook wel de spiegels van de ziel genoemd. De interactie met een paard is heel puur, ze reageren instinctief op je houding en gedrag. Hierdoor worden ze vaak ingezet tijdens therapie en coaching. Op Manege de Hazelaar hebben ze hier al langer ervaring mee. Kinderen met een meervoudige beperking kunnen hier therapeutische paardrijlessen volgen. De effecten zijn duidelijk zichtbaar bij de kinderen. Wanneer ze eenmaal op de zachte rug van een pony zitten daalt er een rust over ze heen. Ze deinen mee op het ritme van de stappen. Ze leren hoe de pony op hun lichaamstaal reageert.

Werken als een Paard - Speciaal onderwijs

Overweldigend

Tijdens de Werken als een Paard Speciaal Onderwijs pilot in 2016 zagen wij het effect van de wekelijkse therapeutische paardrijlessen op de kinderen. Dit was zo overweldigend dat we hebben besloten om dit programma meerjarig aan te bieden. Momenteel bieden wij het programma aan zeven scholen en instellingen aan. Zij hebben vanwege het succes deze Werken als Paard lessen als vast onderdeel in hun (les)programma opgenomen.

Ontwikkeling

Met Werken als een Paard Speciaal Onderwijs willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen met een meervoudige beperking. De meervoudige beperking bestaat voornamelijk uit autisme, gedragsproblemen en/of het functioneren op een lager niveau. Meestal hebben deze kinderen ook moeite met zelfredzaamheid en sociale vaardigheden.

Werken als een Paard - Speciaal onderwijs

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Gedurende een heel schooljaar bezoeken de kinderen wekelijks Rijvereniging de Hazelaar. De lessen duren ongeveer één uur en hebben een vast begin- en eindritueel. Veel kinderen hebben namelijk baat bij duidelijkheid en regelmaat. Per kind wordt er een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld waar gedurende het jaar op een leuke en ontspannen manier aan gewerkt wordt. Zo besteden ze aandacht aan het accepteren van instructies of het vragen om hulp als iets niet lukt. Natuurlijk is paardrijden een groot onderdeel in dit programma, maar daar wordt langzaam naartoe gewerkt. Het in contact komen met een paard of naast een paard lopen is voor sommige kinderen in het begin al spannend genoeg. We bieden het programma kosteloos aan en hopen zo elk kind de mogelijkheid te geven om zich op een passende manier te kunnen ontwikkelen.

Het project is te volgen op social media:
Instagram / Facebook via @werkenalseenpaard

Werken als een Paard - Speciaal onderwijs

Vrijwilligers gezocht

Binnen onze projecten werken we nauw samen met een fijne groep vrijwilligers. Door de intensieve begeleiding tijdens de wekelijkse paardrijlessen van ons Speciaal Onderwijs project zijn hier vaak extra vrijwilligers nodig. Lijkt het je leuk om ons te helpen en kun je goed met paarden en kinderen overweg? Meld je dan aan, we kijken er naar uit om je te ontmoeten!