Werken als een Paard - Parcours

Start Na School en Speciaal onderwijs

27 sep, 2023

Na School

Met deze warme nazomer vergeten we bijna dat de zomervakantie toch echt voorbij is. Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent dat Werken als een Paard Na School en Speciaal Onderwijs ook weer van start zijn gegaan. De eerste lessen van ons naschoolse programma zijn inmiddels geweest en we gaan dit jaar met vier hele leuke groepen op pad! Tijdens de eerste kennismakingsles waren alle ouders van de deelnemende kinderen ook uitgenodigd zodat ze kennis konden maken met onze begeleiders. Om de drempel zo laag mogelijk te houden vond deze les op school plaats. We vinden het belangrijk om de ouders van de deelnemende kinderen zo goed mogelijk te informeren over ons programma en wat we gedurende het jaar gaan doen. Zo is er altijd de gelegenheid om vragen te stellen en krijgen ze alle informatie nog eens beknopt mee naar huis.

Om de kinderen waarmee we op pad gaan te leren kennen hebben we moodboards met ze gemaakt. Er lag een grote stapel tijdschriften klaar en iedereen kon van alles uitknippen en opplakken. Van lievelingseten tot favoriete voetbalclub en kunstwerken. Natuurlijk konden onze begeleiders niet achterblijven en hebben zij ook een moodboard over zichzelf gemaakt. Aan het einde van de middag was het tijd om dit kort aan elkaar te presenteren. Dit kan spannend zijn maar iedereen deed het super goed.

Om het jaar goed te starten richten de eerste lessen zich op samenwerken en het versterken van het groepsgevoel. Zo hebben de kinderen al les gekregen van een echte actrice bij Jeugdtheater Hofplein, hebben ze leren communiceren met paarden via hun eigen lichaamstaal en hebben ze actief samengewerkt tijdens een rugbytraining. We kunnen ook alvast verklappen dat we op bezoek gaan bij de brandweer, een kijkje mogen nemen op een drijvende boerderij en achter de schermen mogen kijken bij het Gemeentehuis. Het belooft weer een heel mooi schooljaar te worden!

Speciaal Onderwijs

De lessen van Werken als een Paard Speciaal Onderwijs bij Rijvereniging de Hazelaar zijn ook weer gestart en we kunnen met trots vertellen dat er een extra groep bij is gekomen! Vanaf nu rijden er wekelijks zeven groepen van minimaal vijf kinderen van Werken als een Paard Speciaal Onderwijs bij Rijvereniging de Hazelaar. Daar zijn we ontzettend blij mee! Achter de schermen zijn we ook met van alles bezig. Zo zijn we aan het kijken of we wellicht met nog een groep kunnen starten halverwege het schooljaar, maar daar verklappen we verder nog even niks over. Verder breiden we ook ons onderzoek uit. In overleg met de deelnemende scholen, zorginstellingen, ouders en kinderen zullen we de kinderen gedurende de lessen frequenter observeren op basis van een aantal vaste punten. Op deze manier hopen we nog beter inzicht te krijgen in de effecten van deze lessen.

Voorafgaand aan het schooljaar hebben we samen met de deelnemende scholen en zorginstellingen om de tafel gezeten om te kijken welke kinderen er komen rijden en wat de specifieke leerdoelen zijn. Dit verschilt per groep en per kind, op deze manier kan er ook goed worden gekeken naar welk paard er bij welk kind past. Bij Rijvereniging de Hazelaar kennen ze alle paarden en pony’s goed en er wordt dan ook altijd een goede match gemaakt waar de kinderen de rest van het jaar ontzettend veel aan hebben. Tussendoor proberen we zo min mogelijk te wisselen zodat de kinderen ook echt een band kunnen opbouwen met ‘hun’ paard of pony.

De lesopzet verschilt ook per groep. Het is niet vanzelfsprekend dat er meteen wordt paardgereden. Bij sommige groepen zijn de kinderen nog te jong of er zijn andere leerdoelen waar eerst aan gewerkt wordt. Zo zijn er dit schooljaar ook lessen die eerst alleen in de stal plaatsvinden. Hier gaat het om contact maken met de paarden, paarden aaien en ontdekken wat er rondom een manege allemaal gebeurt. Voor sommige kinderen is dit in het begin al meer dan voldoende en we zijn blij dat er bij Rijvereniging de Hazelaar zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Natuurlijk is paardrijden een groot onderdeel in dit programma, maar daar wordt langzaam naartoe gewerkt.

Andere groepen starten wel meteen met rijden. De lessen duren ongeveer één uur en hebben een vast begin- en eindritueel. Veel kinderen van de deelnemende speciaal onderwijs- en jeugdzorgorganisaties hebben namelijk baat bij duidelijkheid en regelmaat. Tijdens de eerste lessen wordt er voornamelijk kennisgemaakt met het paard. Sommige kinderen rijden dit jaar voor het eerst en dat is natuurlijk best spannend. Om de spanning wat weg te nemen worden er verschillende oefeningen gedaan. Het is bijzonder om te zien dat de kinderen veelal zelf aangeven wanneer het genoeg is geweest. Voor de eerste keer paardrijden is best inspannend en als de kinderen na een half uurtje aangeven dat ze willen stoppen dan wordt daar ook naar geluisterd.

We hebben dit schooljaar zeven zeer verschillende groepen kinderen en allemaal hebben ze er ontzettend veel zin in. We gaan er samen weer een mooi schooljaar van maken!