Werken als een Paard Vakantieschool

16 jul, 2020

Het schooljaar zit erop en de zomervakantie is begonnen! Een tijd van vrijheid, vele zon uren en erop uit trekken. Ruimte voor avontuur en oneindig spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen die in een crisisopvang zitten, ambulante zorg krijgen, gevlucht zijn uit hun eigen land, hun woonwijk niet uitkomen of speciale zorg nodig hebben zijn vaak met andere dingen bezig. Terwijl het juist voor deze kinderen zo belangrijk is om even te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse verplichtingen. Daarom gaat het Werken als een Paard team samen met een heleboel fijne vrijwilligers hard aan de slag deze zomer. Sinds de start van de Vakantieschool in 2013 hebben we al bijna 800 kinderen een mooie dag bezorgd op het terrein van de Rotterdamsche Manège. En sinds 2018 is de Vakantieschool uitgebreid met een jaarlijkse excursie naar Nationaal Park de Hoge Veluwe voor kinderen die in de crisisopvang zitten.

Het leek er even op dat dit allemaal niet door kon gaan deze zomer wegens de Corona uitbraak. Achter de schermen waren we wel bezig met de voorbereidingen voor de Vakantieschool en evaluaties om het programma nog beter te maken voor de kinderen. Toch bleef het nog spannend of het allemaal door kon gaan, maar we waren er in ieder geval klaar voor. En nu kunnen wij vol trots vertellen dat we met passende maatregelen deze zomer alsnog de kinderen mee kunnen nemen op een onvergetelijke vakantiedag!

Tijdens de Werken als een Paard Vakantieschool op het terrein van de Rotterdamsche Manège vinden er tal van activiteiten plaats. Zo beginnen we in de ochtend met wat er allemaal komt kijken bij de paardensport en dierverzorging, er is ook tijd om meer dan 100 vragen stellen! In dit gedeelte zitten sociaal-emotionele oefeningen verwerkt om de kinderen op een leuke en veilige manier uit te dagen om zichzelf te overstijgen die dag. Meestal beginnen de buiken dan wel te rammelen en gaan we samen lunchen. In de middag is er genoeg tijd om paarden te poetsen, over een hindernis parcours te springen en om paard te rijden. Het is mooi om al die die blije gezichtjes rond te zien huppelen op de manege, we hebben er ontzettend veel zin in!
 

Hoge Veluwe

De Werken als een Paard Vakantieschool Hoge Veluwe neemt kinderen uit de (crisis)opvang mee de natuur in. Deze kinderen zijn vaak beïnvloed door nare gebeurtenissen in hun leven en de omstandigheden en regelingen voor deze kinderen in Rotterdam zijn voor verbetering vatbaar. Daarom is het voor deze groep extra belangrijk om ze even uit hun omgeving te halen en een leuke dag te bezorgen.

We nemen ze mee naar Nationaal Park de Hoge Veluwe waar ze bij aankomst de omgeving mogen verkennen aan de hand van een ontdekkingstocht met iPads. Onderweg kunnen ze filmpjes bekijken en maken zo kennis met onder andere Anton en Helene Kröller-Müller, de geschiedenis van het park en alle beestjes en planten die er te vinden zijn. Al spelend ontrafelen ze het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum. Daarna heeft iedereen vaak reuze honger en gaan we gezellig met z’n allen lunchen op een mooie plek in het bos. Als iedereen zijn buik vol heeft gaan we wandelen met een gids die álles weet over de natuur. Ze kunnen hier klauteren, springen en alles ontdekken wat er maar te ontdekken valt. Wanneer de dag teneinde loopt en we in de bus terug naar huis zitten is het rustig, dan is iedereen vaak al in slaap gevallen. Op deze manier hopen we ook deze zomer in ieder geval voor één dag onvergetelijk te maken. We zijn er al helemaal klaar voor!