Een terugblik op het schooljaar

16 jul, 2020

We begonnen het schooljaar fris en vol goede moed. Vier groepen kinderen van het naschools programma namen we elke week mee op pad en we begonnen het jaar vol ontdekkingen en avonturen. Ook binnen ons speciaal onderwijs programma op Manege de Hazelaar verliep alles soepel en droegen de pony’s de kinderen vol vertrouwen op hun rug. Één van de hoogtepunten van het naschools programma was toch wel de duikles waarin ze als heuse professionals op de bodem van het zwembad zwommen. De les bij de brandweer staat op een gedeelde eerste plek; ze vonden het reuze interessant wat de brandweermannen allemaal deden. Zo mochten ze een kijkje nemen in de brandweer wagen, hoe stoer is dat! De les bij de brandweer zou helaas voorlopig de laatste normale les zijn, de Corona crisis zette de hele wereld op zijn kop.

Het einde van het schooljaar kwam langzaam maar zeker in zicht en de basisscholen openden weer voorzichtig hun deuren. Naschoolse activiteiten mochten helaas nog niet doorgaan, maar we waren al lang blij dat de kinderen weer naar school konden. Net wanneer we dachten dat het niet meer zou gaan gebeuren dit schooljaar kregen we groen licht om toch nog met de kinderen op pad te gaan. In goed overleg en met veilige aanpassingen mochten we de laatste vier lessen van ons programma weer oppakken met twee groepen kinderen. We besloten om sportieve lessen in de buitenlucht te houden vlakbij de scholen. Op deze manier was er geen vervoer nodig en konden de lessen al snel doorgaan. Zo hebben de kinderen onder andere nog kunnen deelnemen aan een workshop Freerunnen waarin ze coole tricks hebben geleerd en een dansworkshop waarin ze spelenderwijs hebben geleerd welke invloed hun beweging en lichaamstaal hadden op elkaar en de groep.

Normaal gesproken vindt er aan het einde van het schooljaar een groot Werken als een Paard feest plaats voor alle kinderen die hebben meegedaan aan het naschoolse programma. Dat kon helaas niet doorgaan, tot onze grote spijt. Maar we zijn niet voor één gat te vangen en hebben uitgebreid nagedacht over een manier waarop we alsnog feestelijk afscheid konden nemen van alle kinderen. We hebben een tas vol cadeautjes samengesteld en zijn persoonlijk langs gegaan bij alle scholen. Hier hebben we samen met Sportbedrijf Rotterdam en 3S Sport het Werken als een Paard springparcours opgezet waar de kinderen aan konden deelnemen. Rennen en vliegen over de hindernissen en hopen dat ze de snelste waren. Wanneer iedereen uitgeput en voldaan het parcours had afgelegd stond er nog een verrassing te wachten, een Mc Donalds feestmaal! Samen patatjes eten, als dat geen goede afsluiting is! We zijn blij dat we alle kinderen nog hebben kunnen zien en we wensen ze een fijne zomer en veel succes straks in groep 8!

Binnen ons speciaal onderwijs programma liep het ook allemaal even anders dan we gewend waren. Hier werden de therapeutische paardrijlessen stopgezet en bleven de kinderen veelal thuis, wat voor sommigen heel verwarrend was. Gelukkig heeft ons team op Manege de Hazelaar ontzettend veel leuke filmpjes gemaakt voor de kinderen waardoor ze toch op de hoogte bleven van hun lieve pony’s. Er is zelfs iets heel bijzonders gebeurd. Op een zonnige donderdagmiddag klonk er hoefgetrappel op straat, omdat deze groep kinderen dit schooljaar door de corona geen lessen meer konden volgen op de manege kwamen de pony’s het jaar afsluiten bij de kinderen op school! Ze mochten ze een appel geven en kregen cadeautjes en een diploma. Dat was wel een heel bijzondere middag!

Gelukkig konden door de andere groepen wel de laatste Werken als een Paard lessen weer opgepakt worden. Er is zelfs in deze periode een extra groep kinderen gestart zoals te lezen is in het bericht uit onze vorige nieuwsbrief. Nu is ook ons speciaal onderwijs programma afgelopen voor dit schooljaar, maar gelukkig heeft bijna iedereen kunnen afrijden én is iedereen geslaagd! Er zijn medailles uitgedeeld, zelfs alle juffen kregen er eentje van de kinderen. We zien iedereen weer graag terug na de zomer!