Werken als een Paard - Parcours

Vakantieschool De Maas

22 sep, 2021

Naast de reguliere Vakantieschool zijn we dit jaar (2021) met een pilot gestart voor een programma bij Roei-en Zeilvereeniging De Maas. Dit programma is speciaal voor kinderen die in de (crisis)opvang verblijven. In een paar gesprekken met verschillende instellingen die zich met opvang en jeugdzorg bezighouden kwam naar voren dat het voor de kinderen belangrijk is om ze af en toe uit hun eigen omgeving te halen voor een leuke ontspannen dag. En dat is gelukt!

In de zomervakantie waren we welkom bij Koninklijke Roei-en Zeilvereeniging De Maas. Het is één van de oudste watersport verenigingen van Nederland en ze hebben meegedaan met Olympische zeilwedstrijden. Bij aankomst werd de groep kinderen gesplitst, er waren veel broertjes en zusjes bij die gezellig bij elkaar bleven. De ene helft mocht varen in de Eresloep op de Rotte en de andere groep bleef aan de kade. Op de kade waren er tal van activiteiten voor de kinderen. Er was een groot springkussen, een zenuwspiraal spel en een korte roeitraining op echte roeiapparatuur. Hier kon je op zien hoe hard je roeide en hoeveel kilometer je al had afgelegd. Naast de grote sloep lag er een klein zeilbootje voor twee personen waar de kinderen ook mee mochten varen. Hiermee gingen ze één op één met een instructeur het water op. Er was zelfs een jongen die dit zo leuk vond dat hij daarna niet meer met de grote sloep mee wou.

De andere helft ging varen met de sloep, zwemvesten aan en gaan! Het water had een magische aantrekkingskracht, iedereen kwam tot rust en het allerleukste was toch wel je hand in het water laten hangen terwijl de boot verder voer. Iedereen mocht ook even aan het roer staan en harder en zachter varen om te ervaren hoe het is om zo’n grote boot te besturen. De vaartocht voer langs terrasjes waar de kinderen uitbundig naar alle gasten zwaaiden. Op de terugweg moesten ze onder een brug door varen, daar ontstond een klein avontuur. De kapitein was vergeten de vlag naar beneden te halen en de brug was net te laag! Ai de vlag belande in het water en deze moest als een drenkeling binnenboord gehesen worden. Eind goed al goed.

Wanneer iedereen eenmaal aan wal was teruggekeerd stond er een grote bbq op hun te wachten met allemaal verschillende gerechtjes. Na zo’n middag op het water had iedereen wel honger gekregen en alle bordjes werden meerdere keren vol geschept. Het was zo’n fijne ontspannen dag, er ontstond een echt vakantiegevoel aan het water en alle kinderen keerden relaxed terug. Het was een top dag!