Werken als een Paard - Parcours

Hoge Veluwe en Vakantieschool

22 sep, 2021

Deze zomervakantie waren we natuurlijk ook weer te vinden op de Rotterdamsche Manège. Hier komen we een week lang elke dag met een andere groep kinderen spelletjes spelen, paardrijden en pannenkoeken eten. Deze zomer hebben we maarliefst 65 kinderen mogen ontvangen vanuit verschillende doelgroepen zoals het speciaal onderwijs, basisscholen, de crisisopvang en ambulante jeugdzorg. Per doelgroep ziet de dag er iets anders uit, afgestemd op de doelgroep. Op deze dagen zijn we zo dankbaar voor alle vrijwilligers die ons komen helpen, sommige zelfs al een paar jaar achter elkaar. Dit jaar hebben we het team zo klein mogelijk gehouden in verband met de Corona maatregelen. Gedurende de hele week heeft dezelfde groep vrijwilligers aan het programma meegewerkt.

We begonnen de dag met een les in dierenverzorging en paardensport. Paarden leven in een kudde en we vroegen de kinderen hoe hun eigen kudde eruit ziet en welke grenzen zich hierin bevinden. Op deze manier leren we ze een beetje beter kennen. Ook is er aandacht voor leven en sporten met een beperking. Na de theorie is het tijd om te bewegen! Er stond een speurtocht uitgestippeld dwars over het terrein van de manege. Overal waren aanwijzingen verstopt en vragen te beantwoorden. Zo moesten ze bijvoorbeeld antwoord geven op de vraag hoeveel kilo een paard ongeveer weegt en wat het verschil is tussen hooi en stro. Voorzichtig werd hier en daar ook een nieuwsgierige paardenneus geaaid. Aan het einde van de speurtocht stond de lunch al klaar, ook dit jaar mochten de pannenkoeken niet op het menu ontbreken. Elk jaar weer een daverend succes! Na het uitbuiken was het tijd om net zoals de paarden de bak in te gaan. Hier stond het Werken als een Paard mini spring parcours klaar. Het werd een wedstrijd: wie van de kinderen kan het parcours het snelste afleggen? Er werd aangemoedigd en gejuicht vanaf de zijlijn en het ging er fanatiek aan toe!

Maar wat is een dag op de manege nu zonder paardrijden? Eerst even de paarden borstelen, zodat ze er schoon en fris uitzien. Van al dat rollen in het zand en gras worden ze een beetje stoffig. Het is voor sommige kinderen in het begin best spannend maar, zodra ze zien dat de paarden niks doen behalve nieuwsgierig toekijken durven ze al gauw te knuffelen. De volgende stap is natuurlijk op de rug van het paard klimmen, iedereen durft dit zomaar! Samen stappen ze vol vertrouwen een stukje door het kralingse bos. Ook de paarden mogen op deze dag verwend worden. Als iedereen heeft paardgereden maken we samen voor alle paarden een eigen paardentaart. Vol met wortels, appels, hooi en nog meer lekkere dingen. Daarmee komt een einde aan deze bijzondere vakantiedag!

Daarnaast zijn we er met een groep van 33 kinderen op uit getrokken naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Met zo’n grote groep zijn er ook veel vrijwilligers nodig en we zijn dan ook heel blij met alle vrijwilligers die deze dag mee op avontuur zijn gegaan! De hele dag staat in het teken van spelletjes, plezier, de natuur ontdekken en leren over de dieren die leven in het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Tijdens de busreis wordt al gauw duidelijk dat iedereen er heel veel zin in heeft. Bij aankomst zitten we eerst even in de zon met een lekkere koek en wat drinken. Daarna begint het avontuur! Een Suske en Wiske speurtocht dwars door het park heen. Onderweg valt er genoeg te ontdekken en te leren. Samen met de vrijwilligers wordt er geracet op de fiets en aan het einde van de speurtocht staat een lekkere lunch te wachten. Nadat iedereen is uitgegeten komt de boswachter op bezoek. Zij heeft van alles bij zich, geweien, bont, botten en dieren pootjes. Alles van de dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven in het park. Zo leren de kinderen wat meer over de flora en fauna van Nederland. Ze mogen ook zelf aan de slag. Er ligt een hele berg botjes en stukjes vacht waar ze sleutelhangers en kettingen van mogen maken. Iedereen is druk aan het knutselen en de mooiste creaties ontstaan. Sommige doen de ketting die ze hebben gemaakt meteen om om de rest van de dag niet meer af te doen. Een mooi aandenken om mee naar huis te nemen.

Aan het eind van de middag nemen we de kinderen mee naar de grote buitenspeeltuin. Lekker klimmen en klauteren dwars door de bomen en struiken. Hangend in klimtouwen en loopbruggen is dit een mooie afsluiting van een fijne dag. Het gelach vermengt zich met het gekwetter van de vogels en de zon schijnt door de ritselende bladeren. Het was weer een geslaagde dag, met een bus vol moe maar voldane kinderen rijden we terug naar Rotterdam.