Werken als een Paard - Parcours

Terugblik

5 dec, 2022

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht blikken we graag even terug. Want er hebben een heleboel mooie dingen plaatsgevonden! De tijd is voorbij gevlogen en we hebben weer veel avonturen beleefd. Met de kinderen van Werken als een Paard Na School gaan we wekelijks op pad. We hebben al meer dan 64 excursies georganiseerd!

Na School
Het begin van het schooljaar stond in het teken van samenwerken. Zo zijn we bijvoorbeeld samen gaan rugbyen. Een stoere sport waarbij respect voor elkaar en samenwerken erg belangrijk is. Iedereen heeft de grootste lol als ze met grote stootkussens elkaar moeten tegenhouden. Na deze fanatieke les vliegen de bekers water er doorheen! Een andere les waar samenwerken erg belangrijk is is de les van E-quine. Hier gaan de kinderen namelijk niet zomaar samenwerken. De kinderen leren hoe je kunt samenwerken met een paard. Net als bij mensen heeft gedrag en houding invloed op de ander of op een paard. Deze lessen zijn altijd zo bijzonder. De kinderen leren welke invloed hun lichaamshouding en non-verbale communicatie heeft op de ander. Sommige kinderen vonden het best spannend naast zo’n groot paard, maar uiteindelijk heeft iedereen het super goed gedaan.

Ook zijn we bij bedrijven op bezoek geweest. Zo hebben we een kijkje mogen nemen in het logistieke proces van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Als echte speurneuzen hebben de kinderen alle boeken verzameld die naar de scholen gebracht worden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een bezoek gebracht aan de Rotterdamse helden van de politie en de brandweer. Dat is toch wel heel stoer als je zelf een brandslang vast mag houden of de politieuitrusting van dichtbij mag bekijken. Terwijl ze de week erop een heel ander deel van de samenleving hebben bezocht. Ze hebben namelijk een bezoek gebracht aan een locatie van Aafje waar ouderen wonen die zorg nodig hebben. Hier mochten ze bij een bewoonster binnenkijken en haar tal van vragen stellen. De bewoonster vond het net zo leuk als de kinderen. Even leek het alsof ze heel veel kleinkinderen had die op bezoek kwamen. Ze klommen zelfs op schoot en hadden de grootste lol. Elke week wordt de wereld van deze kinderen weer een stukje groter!

Speciaal Onderwijs
Ook zijn we wekelijks bij Rijvereniging De Hazelaar te vinden met zes groepen kinderen. Dit jaar zijn er veel ‘oude’ bekenden maar ook een paar nieuwe leerlingen. Samen werken we aan de individuele leerplannen van de kinderen. Tijdens de herfst hebben de kinderen ontzettend genoten van de buitenritten door het park. Dwars door de kleurrijke herfstbladeren! Maar ook het uitgebreide knuffelen en poetsen hoort erbij om op een laagdrempelige manier contact te maken met het paard. Elk kind bepaalt zijn of haar eigen tempo. Nu de dagen kouder worden rijden we vaker in de binnenbak. Hier kunnen we goed oefeningen doen en lopen de honden vrolijk mee. De kerstvakantie staat ook voor de kinderen uit het speciaal onderwijs weer voor de deur. Dan is iedereen vrij en starten we snel weer met rijden na de vakantie.