Werken als een Paard - Parcours

Terugblik zomervakantie

14 sep, 2022

Afgelopen zomer hebben we het druk gehad! Dat betekent dat we weer een heleboel kinderen mee hebben kunnen nemen op avontuur. De zomer staat voor veel mensen voor vakantie, plezier en ontspanning. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen die in de crisisopvang zitten of ambulante jeugdzorg krijgen zijn vaak met hele andere dingen bezig. Terwijl het juist voor deze kinderen zo belangrijk is dat ze er even tussenuit kunnen. Dit jaar zijn we niet alleen op pad geweest met kinderen uit de crisisopvang maar ook met verschillende groepen kinderen uit Oekraïne. Ook zij zitten in een situatie waarin een ontspannen vakantiedag een welkome afwisseling is in de hectiek van het dagelijks leven. Lees hieronder wat we allemaal hebben ondernomen!

Vakantieschool De Maas
Aan het begin van de zomer zijn we op bezoek geweest bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas. Samen met een groep kinderen uit de crisisopvang hebben we een heerlijke vakantiedag aan het water beleefd. Dit jaar was de tweede keer dat Vakantieschool De Maas plaatsvond en ook dit keer was een spetterend succes. Samen varen op de Rotte of toch een roeiwedstrijdje doen, alles kon en mocht. Voor de kinderen die niet graag het water op gingen stond er een groot springkussen aan wal en waren er tal van spelletjes te doen. De zon scheen volop en de feestelijke bbq aan het eind van de dag maakte het vakantiegevoel helemaal af.

Vakantieschool Manege
Midden in de zomer waren we weer te vinden op de Rotterdamsche Manège met kinderen uit de crisisopvang, het speciaal onderwijs en Oekraïne. Ondanks de warmte hebben we er weer een feestje van gemaakt! In de ochtend beginnen alle kinderen met een korte informatieve introductie over de paardensport en paardenverzorging. Daarna worden de groepen opgesplitst en is het tijd voor de speurtocht! Tijdens de speurtocht leren de kinderen van alles over het leven op de manege. Ze moeten goed zoeken naar de aanwijzingen en struinen het hele terrein over. Zo leren ze bijvoorbeeld het verschil tussen stro en hooi en hoe oud een paard kan worden. Ook komen ze erachter dat ze paardenmest vinden stinken en hoe zacht een paardensnuit is. Dan is het tijd voor de lunch, grote stapels pannenkoeken staan klaar! Chocopasta is de favoriet deze keer, alles wordt rijkelijk belegd.

Na de lunch heeft iedereen weer nieuwe energie opgedaan en staat  het springparcours klaar in de bak. Met z’n allen springen over de hindernissen en kijken wie het snelste is.

Daarna is er uitgebreid de tijd om de paarden en pony’s eens goed te knuffelen, te poetsen en natuurlijk om paard te rijden! Voorzichtig worden zachte borstels over benen gehaald en willen ze allemaal de hoeven van dichtbij bekijken. En terwijl de ene helft met de paarden knuffelt is de andere helft in het Kralingse Bos aan het genieten van een buitenrit. Samen met een vaste vrijwilliger wandelen ze over het ruiterpad. Het zijn stuk voor stuk stoere bikkels, iedereen durft het! Glimlachend kijken ze om zich heen terwijl ze meedeinen op het ritme van het paard. Omdat het zulk lekker weer is en iedereen zo rustig is, wordt de buitenrit stiekem een stukje langer gemaakt zodat ze nog iets langer kunnen genieten.En dan is de dag alweer teneinde, moe maar voldaan keert iedereen terug naar huis.

Vakantieschool Hoge Veluwe
Aan het einde van de zomervakantie zijn we samen met kinderen uit de crisisopvang en kinderen uit Oekraïne in een grote bus vertrokken naar de Hoge Veluwe. De laatste vakantieschool van deze zomer alweer! Bij aankomst worden we enthousiast opgevangen door het team van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Iedereen krijgt een drankje met wat lekkers, even bijkomen van de toch wel lange busreis. De ochtend is nog koel, maar het belooft een warme dag te worden. We besluiten erop uit te trekken, het bos in met de boswachter. Onderweg zien we bijzondere vogels, dierensporen, hertenvoetjes en eetbare planten. De kinderen stellen tal van vragen en rennen vooruit om dierensporen te zoeken. Na de boswandeling schijnt de zon al fel en lunchen we samen in de schaduw. Voor iedereen staat er een lunchpakket klaar met broodjes en vers appelsap.

Na de lunch passen we het programma iets aan wegens het warme weer. We duiken het museum in en gaan zelf aan de slag. De kinderen mogen armbanden en kettingen maken met natuurlijke materialen zoals dierenbotten, kralen en boomschors. Super geconcentreerd zijn ze aan het werk en komen trots laten zien wat ze hebben gemaakt. De sieraden die ze maken gaan gedurende de dag niet meer af. En in het museum lopen ze onder indrukwekkende boomwortels door en leren ze over de flora en fauna in dit gebied. Dan is het toch echt tijd om de dag vrolijk af te sluiten in de natuurspeeltuin die de kinderen al hadden ontdekt. Ze vliegen, klimmen en klauteren over de boomstammen en kabelbanen. Van de Hoge Veluwe krijgt iedereen een ijsje ter verkoeling, snel opeten en verder spelen. Wat een heerlijke afsluiter van een dag in de natuur. Wanneer de bus weer klaarstaat om iedereen naar huis te brengen krijgen alle kinderen nog een goodiebag mee vol spullen uit de winkel van Nationaal Park de Hoge Veluwe. In de bus vallen er weer een hoop kinderen moe maar voldaan in slaap. Na afloop ontvangen we van verschillende ouders berichtjes dat de kinderen het ontzettend leuk hebben gehad. En dat is het belangrijkste!

Zonder onze vaste vrijwilligers en de behulpzame Oekraïnse tolken hadden we dit niet kunnen doen. We bedanken iedereen met wie we deze zomer voor veel kinderen onvergetelijk hebben gemaakt!