Werken als een Paard - Parcours

Interview met arnoud van roei- en zeilvereeniging de maas

13 sep, 2022

Sinds 2021 heeft Werken als een Paard er een nieuwe vakantieschool bij, namelijk bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas. Eén van de oudste watersport verenigingen van Nederland. Het lijken twee aparte werelden maar niets is minder waar. Alle betrokken partijen waren zo enthousiast dat het een jaarlijks terugkerend Werken als een Paard project is geworden. Hoog tijd om eens op bezoek te gaan. We spraken Arnoud van der Slot, voorzitter van De Maas over deze mooie samenwerking.

Hoe komt het dat de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas en Werken als een Paard zo’n goede match zijn?
We zijn een ontzettend oude vereniging. In onze statuten staat dat wij er zijn ter bevordering van het zeewezen. Dat houdt in dat we ons inzetten om mensen te enthousiasmeren voor het water, ook op gebied van banen. Er liggen bijvoorbeeld nu schepen van de marine hier in de haven omdat ze geen mensen hebben om ermee te varen. Ook in de scheepvaart en in de haven is een tekort aan mensen, omdat ze er gewoonweg niet zijn, maar ook omdat veel mensen niet weten welke banen hier te vinden zijn. Daar willen we als vereniging graag wat mee doen. We zijn vanuit onze geschiedenis dus al bezig met de jeugd enthousiast te maken.

Daarnaast hebben we heel veel infrastructuur. Of dit nu boten zijn, locaties of mensen. Dit zetten we in voor onze leden maar het is zonde om dit niet ook breder in te zetten voor bijvoorbeeld programma’s als Werken als een Paard en Campus 010. We proberen zoveel mogelijk mensen die niet direct in aanraking komen met watersport en beroepen in de haven te bereiken. Daarom sluit Werken als een Paard ook zo goed aan bij ons, ook al zou je dit niet meteen verwachten.

Hoe kijk je tegen de samenwerking met Werken als een Paard aan?
Je moet niet alles zelf willen opzetten, als er mooie dingen gebeuren dan kan je je daar beter bij aansluiten. Daar wordt het alleen maar sterker van, door samenwerkingen. Gebruik elkaars kracht. En dat doen we samen met Werken als een Paard, wij kunnen de middelen faciliteren en de kinderen komen via Werken als een Paard en zo organiseren we samen een leuke dag in de zomervakantie. We zijn begonnen met één dag, en dat bevalt hartstikke goed. Dat maakt het later ook makkelijker om mensen vanuit onze vereniging te vinden die het leuk vinden om die dag als vrijwilliger te komen helpen. En wie weet kunnen we uitbreiden naar bijvoorbeeld twee dagen, maar zoiets moet natuurlijk groeien.

Er was voor mij wel een eye-opener. De kinderen uit de crisisopvang zijn vaak niet in de mogelijkheid om in de zomer even op vakantie te gaan dus om deze kinderen een leuke vakantiedag te bezorgen is heel waardevol. Als ze weer op school komen na de vakantie hebben ze ook een verhaal te vertellen. Sociaal gezien is dat voor deze kinderen heel belangrijk. Dat maakt het voor mij zo’n mooi en dankbaar project.

Hoe is de invulling van de Vakantieschool De Maas tot stand gekomen?
Eigenlijk een beetje creatief. We hebben gekozen voor onze locatie aan de Rotte vanwege de veiligheid en de mogelijkheid tot roeien. Daarnaast hebben we gewoon gekeken wat onszelf het leukste leek voor de kinderen. We hebben wel ervaring in een leuk dag organiseren voor een groep dus dat kwam eigenlijk al vrij snel tot een programma. Zo doen we een roei wedstrijdje aan wal, gaan ze varen op het water, is er een groot springkussen en aan het einde een barbecue. Lol hebben en plezier beleven is het belangrijkste en aan het water heb je al gauw een vakantiegevoel dus dat helpt zeker mee. En we hebben ook geen moeite om vrijwilligers voor zo’n dag te vinden, als we een beetje rondvragen zijn er genoeg enthousiaste aanmeldingen. Dus niet alleen voor de kinderen maar ook voor ons is het een leuke dag.

Je bent ook lid van ons Comité van Aanbeveling, wat vind je ervan dat je hiervoor gevraagd bent?
Hartstikke leuk natuurlijk. Maar ik vind het wel belangrijk om na te denken over wat ik dan kan toevoegen. Ik vind het geen fijn idee om mijn naam ergens aan te verbinden als ik niks kan betekenen. Dus toen we met elkaar in gesprek gingen kwam al gauw het idee van de vakantieschool naar boven en dan vind ik het ook prima om in het Comité te zitten omdat ik weet dat ik iets concreets kan toevoegen en we echt iets voor elkaar kunnen betekenen.