Werken als een Paard - Parcours

schooljaar tot nu toe

8 dec, 2021

We zijn dit schooljaar als vanouds gestart met Werken als een Paard Na School. Drie groepen kinderen afkomstig van scholen die al langer met ons samenwerken en een groep kinderen van een nieuwe school: de Da Costa School. In schooljaar 2021-2022 zijn onze naschoolse lessen ingedeeld in de volgende modules: Samenwerking, Media, Rotterdam, Sport, Kunst & Cultuur, Haven, Techniek, Zorg & Food, Natuur Milieu & Wetenschap en Omgaan met geld.

De eerste lessen van Werken als een Paard Na School zijn gericht op samenwerken en communicatie. Op deze manier leren we de kinderen goed kennen en leggen we een sterke basis voor de rest van het jaar. Zoals een stevige les rugby waarin respect voor elkaar, samenwerken en leren incasseren centraal staat. In het begin zijn de kinderen nog voorzichtig en vinden ze het lastig om met een rugbybal te gooien. Maar naarmate de les vordert komen ze los en rennen ze als echte rugbyspelers over het veld. Hier en daar een kleine valpartij, snel opstaan en doorgaan! Elkaar tegenhouden met stootkussens is altijd weer een feest, onder luid gejoel probeert iedereen voorbij de tegenstander te komen.

Niet alle lessen zijn zo ruig. We zijn bijvoorbeeld met de kinderen op stap geweest door Rotterdam aan de hand van een speurtocht. Een kijkje nemen in een kubuswoning, onderzoeken hoe oud de Laurenskerk is en spelenderwijs leren over Rotterdam tijdens de oorlog. Het eindpunt van de speurtocht is de ijssalon waar iedereen een ijsje krijgt. Of een cursus EHBO waarin de kinderen leren hoe een AED werkt of hoe je een stabiele zijligging goed uitvoert. Van de gastdocent die de EHBO les verzorgde kregen de kinderen het compliment dat ze beter met de (oefen) AED omgingen dan de meeste volwassenen.

Zoals je kan lezen hebben we alweer een heleboel lessen kunnen organiseren. Met wat aanpassingen en flexibiliteit kunnen we ook in deze tijden een mooi programma neerzetten. Sommige gastlocaties hebben strengere regels gekregen aankomende tijd. Deze lessen schuiven op tot later in het programma. Maar we zijn blij te vermelden dat we de kinderen afgelopen tijd toch mee hebben kunnen nemen in de wereld van Werken als een Paard. Nu staat de kerstvakantie voor de deur. Als kerstcadeau gaan we met alle kinderen naar de bioscoop. Onder het genot van een grote bak popcorn luiden we de vakantie in!

Speciaal Onderwijs
Ook Werken als een Paard Speciaal Onderwijs is in volle gang. Zes groepen kinderen rijden wekelijks paard bij Rijvereniging de Hazelaar. Vooral tijdens de herfst was het genieten. Zodra het weer het toelaat mogen de kinderen buiten rijden, dat is toch wel het allermooiste. Op een zachte paardenrug genieten van alle intense herfstkleuren die aan de bomen verschijnen. Sommige kinderen zitten op een speciaal zacht zadel zonder beugels. Naarmate ze langer rijden zie je ze steeds meer ontspannen. Voeten bungelen en handen aaien het paard. Dit zijn allemaal kleine stapjes naar ontspanning en connectie maken, iets waar veel van deze kinderen vaak moeite mee hebben. Uiteraard volgen we alle huidige corona regels. Dat betekent dat alle begeleiders en vrijwilligers mondkapjes dragen bij de kinderen en bij twijfelgevallen gaan de lessen niet door. Zo proberen we zo veilig mogelijk te werken. Desondanks gaan bijna alle lessen gewoon door en dat is heel fijn want voor deze kinderen is regelmaat een belangrijke factor. Daarom zijn we met een aantal groepen ook in de herfstvakantie blijven rijden. De blije gezichten zijn onbetaalbaar!