Werken als een Paard - Parcours

Samenwerking DHL

7 apr, 2022

We mogen met trots een nieuwe samenwerking bekend maken! DHL Parcel is sinds dit jaar donateur van Werken als een Paard én we nemen de kinderen van ons naschoolse project mee op excursie naar de DHL Parcel vestiging in Rotterdam. We spraken Stéphanie van Stichting DHL Cares en Joery, RegioHub Manager Rotterdam, over deze nieuwe samenwerking. Lees gauw verder.

Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?
Hi ik ben Joery Pronk en ik ben eindverantwoordelijke van de vestiging DHL Parcel Rotterdam. Binnen deze functie ben ik verantwoordelijk voor drie afdelingen waarbij ik het belangrijk vind om een fijne menselijke werksfeer te creëren. Door de ervaring die ik heb vanuit mijn supervisor rol, mijn eerste rol binnen DHL Parcel, heb ik veel connecties met bijvoorbeeld de chauffeurs en de mensen op de werkvloer. Dit zorgt voor een persoonlijke en betrokken werksfeer. Op deze manier kan je ook echt een verschil maken richting de medewerkers. Toen ik van Werken als een Paard hoorde werd ik daar meteen heel blij van. We kunnen de kinderen hier van alles laten zien. Als je ze dan hier rond ziet lopen met een grote glimlach is dat prachtig.

Ik ben Stéphanie Ganzeboom. Ik werk al heel wat jaren bij DHL Parcel, met name binnen marketing en het organiseren van events. Sinds vorig jaar heb ik mij volledig toegelegd op onze bijdrage aan de maatschappij in mijn rol als CSR manager en ben ik verantwoordelijk voor de stichting DHL Cares.

Vanuit de pijlers Go Help, Go Teach en Go Green hebben we onze eigen vrijwilligersprojecten opgezet. Ook ondersteunen we maatschappelijke initiatieven van medewerkers en goededoelenorganisaties. Dit doen we bijvoorbeeld door onze eigen mensen in te zetten maar ook door bij te dragen op logistiek, communicatief en financieel niveau. De helpende hand van onze collega’s, klanten en partners máken DHL Cares. We moedigen iedereen aan om de krachten te bundelen en bij te dragen aan een positieve verandering. Zo zorgen we samen voor een betere wereld. Daarom is de slogan van de stichting ook ‘Samen voor een ander’. Binnen alle samenwerkingen die we aangaan staat betrokkenheid voor en van onze medewerkers bovenaan. Het is mooi als er een logistiek component in de samenwerking zit want daar ligt uiteraard onze kennis en kracht maar mensen en organisaties met elkaar verbinden is het allerbelangrijkste. Daarmee maken we het verschil.

Hoe is de samenwerking met Werken als een Paard ontstaan?
Stéphanie: Van oudsher heeft DHL Parcel een sterke band met Rotterdam. Daarnaast zijn we sponsor van het CHIO Rotterdam en is onze directeur lid van het Comité van Aanbeveling van Werken als een Paard. Het CHIO is een prachtig evenement waar we met onze klanten graag naartoe gaan. Door de relatie die er al was via het CHIO zijn we samen met Werken als een Paard gaan kijken waar we ook op maatschappelijk gebied iets voor elkaar kunnen betekenen. Als je kijkt naar onze pijlers valt Werken als een Paard perfect binnen Go Teach, met als doel om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Als wij een meerjarige partnerschap aan willen gaan met een organisatie als Werken als een Paard moet de regio daar ook achter staan. We bespreken het dus altijd eerst met de lokale vestiging, of er mensen zijn die het leuk vinden om zoals nu groepen basisschoolleerlingen rond te leiden. We geven niemand de opdracht van hogere hand, iedereen mag zelf aangeven of ze het leuk vinden en zien zitten. Gelukkig hadden we genoeg aanmeldingen!

Joery: Door de medewerkers nauw te betrekken bij dit project van Werken als een Paard willen we ook een duurzame samenwerking aangaan, bij ons is het niet één keer en nooit weer. We willen graag voor een paar jaar zo’n samenwerking aangaan omdat je dan pas echt iets teweeg kan brengen en samen kan groeien. Zo vaak ontvangen wij hier geen groepen kinderen dus voor ons is het ook weer een leerproces.

Hoe hebben jullie de excursie voor Werken als een Paard Na School vormgegeven?
Joery: We hebben vooral de weg van het pakketje als leidraad genomen. Zo zien ze alles wat wij doen op logistiek gebied. Ze mogen ook een pakketje aan zichzelf versturen. Wat erin zit is nog een verassing, dat zien ze pas als ze het thuis ontvangen. We laten ook zien wat er gebeurt als er iets mis gaat, want in een logistiek proces moet alles goed samenkomen. Zo proberen we ook een stuk educatie erin te verwerken op een leuke manier.

Stéphanie: De kinderen kennen DHL natuurlijk wel, je ziet vaak genoeg een busje van ons rijden of ze krijgen pakketjes thuis bezorgd. Maar er schuilt nog veel meer achter en het is mooi als we ze kunnen meegeven hoeveel verschillende beroepen er bijvoorbeeld binnen DHL Parcel te vinden zijn en welke kansen.

Door zelf het pakketje te versturen is het ook een afgeronde middag. Ze hebben op locatie gezien hoe alles in zijn werk gaat, waar pakketjes binnenkomen tot waar ze weer weggaan. De volgende dag komt de bezorger dan bij hun thuis met het pakketje dat ze de dag ervoor zelf op de sorteerband hebben gelegd. Dan hebben ze het hele traject gezien en wat daar bij komt kijken. Dat geeft een hele beleving en dat is wat je die kinderen mee wilt geven.

Dit jaar zijn de kinderen voor het eerst bij DHL Parcel op bezoek geweest, hoe was dat voor jullie?
Joery: Een enorm succes! We hebben samen met de medewerkers op de vloer denk ik een leuk programma neergezet voor de kinderen waarin ze veel zien en natuurlijk ook veel zelf mogen doen. Normaal hebben wij hier geen kinderen te gast maar we zien de collega’s die de kinderen mee op pad nemen het super leuk doen en het zelf ook heel leuk vinden. Zo was er een chauffeur die zo enthousiast was dat hij alle kinderen meenam voor een ritje over het terrein. Dat stond niet in het programma maar dat ontstaat spontaan en dat is alleen maar super leuk!

Waarom sluit Werken als een Paard zo goed aan bij DHL Parcel?
Stéphanie: Hard werken (als een Paard) zit in ons DNA en ons inzetten voor een ander hoort daar ook bij. Een samenwerking met Werken als een Paard past binnen onze maatschappelijke doelstelling Go Teach en de doelgroep waar we ons voor in willen zetten, namelijk kinderen in de basisschoolleeftijd. De mensen op onze RegioHub Rotterdam zijn enthousiast en zetten zich graag in voor de omgeving. Zo komt alles samen en kunnen we elkaar en de kinderen op een leuke en verrassende manier wat bijbrengen. Samen voor een ander.