Interview Willemijn, Bergse Veld School van Horizon

25 jun, 2020

Paarden worden ook wel de spiegels van de ziel genoemd. De interactie met een paard is heel puur en daarom is het ook niet zo gek dat ze worden ingezet bij therapie. Op manege de Hazelaar hebben ze hier al lang ervaring mee. Hier kunnen kinderen met een meervoudige beperking therapeutische paardrijlessen volgen. De effecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar bij de kinderen, eenmaal op de zachte rug van hun pony daalt er een rust over ze heen. Ze deinen mee op het ritme van de stappen. Ze leren wat lichaamstaal doet en hoe de pony reageert. Elke week waren we al met het Speciaal Onderwijs programma te vinden op de manege en het wordt nog beter, we zijn gestart met een extra groep! Vijf kinderen van de Bergse Veld School van Horizon krijgen nu ook wekelijks les op de manege. We spraken Willemijn, intern begeleider, over deze start.

Hi Willemijn, hoe ben je eigenlijk betrokken geraakt bij dit programma?
Ik ben intern begeleider op de Bergse Veld School van Horizon en ik ga dus over de inhoud van wat er wordt aangeboden binnen de school. Toen we de mail kregen over Werken als een Paard heb ik eigenlijk vrij snel gereageerd om te zien of het aansluit bij onze kinderen. Zo is het balletje gaan rollen. Ik had namelijk al wel eens gehoord over therapie met inzet van paarden en mensen uit mijn omgeving hadden er ook enorm goede ervaringen mee. Binnen onze school deden we hier echter nog niks mee maar toen deze kans op ons pad kwam hebben we besloten hier verandering in te brengen. Zodoende zijn we gaan samenwerken, ook omdat het heel goed aansluit bij een aantal van onze kinderen.

Waarom zijn juist deze vijf kinderen uitgekozen voor het programma?
Één van mijn stagiaires heeft afgelopen jaar een half jaar in Spanje gewerkt als paarden therapeut. Dus ik ben vooral samen met haar om de tafel gaan zitten om te kijken voor welke kinderen dit passend zou zijn. Daar zijn al drie kinderen uitgekomen die we sowieso hebben geplaatst binnen dit programma. Verder hebben we een meisje dat zo ongelofelijk veel affiniteit met dieren heeft maar, alleen moet leren hoe ze daar mee om gaat en hoe ze met haar eigen emoties omgaat. Haar hebben we er ook bij geplaatst. En we hebben een meisje dat vanuit haar lopende behandeling het advies had gekregen om paarden therapie te gaan volgen. Haar moeder was al bezig om dit voor elkaar te krijgen en dat is nu met dit programma dus helemaal geregeld. Dat is heel fijn.

Afgelopen vrijdag hebben jullie de eerste les gehad. Hoe was dat?
De kinderen vonden het echt onwijs leuk. Ze waren heel relaxed eigenlijk. Op de heen en terugreis werden ze wel helemaal gek natuurlijk maar toen ze eenmaal op de manege aankwamen werden ze gewoon zen. Dat was echt heel erg leuk en bijzonder om te zien. De sfeer die op manege de Hazelaar hangt is heel prettig, dat werkt. Zo fijn dat ze vanaf nu elke vrijdag hier les krijgen.

Hoe hoop je dat dit verder gaat ontwikkelen?
Ik hoop vooral dat deze kinderen een positief moment kunnen halen uit deze lessen op de manege. Het zou mooi zijn als ze in kleine stapjes zo ver komen dat ze wat meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag. Dat ze enigszins tot rust kunnen komen en zo daadwerkelijk naar hun gedrag kunnen kijken in plaats van constant op hun tenen te hoeven lopen. Dat zou toch wel heel mooi zijn.

Betrekken jullie verder ook dieren bij therapie?
Ja we hebben ook een hond op school. Die is op dit moment nog bezig met de puppycursus maar die gaat hierna door voor therapiehond. Maar ze doet het nu al heel goed met alle kinderen!

De eerste les is een feit en het had geen beter begin kunnen zijn. De kinderen hebben kennis gemaakt met pony Yellow en hebben hem uitgebreid gepoetst en samen gewandeld. Er is een voorzichtig begin gemaakt van een mooie reis. We kijken nu al uit naar de volgende les!