Werken als een Paard - Parcours

Interview Peter Blangé, directeur Rotterdam Topsport

3 apr, 2024

Afgelopen januari vond de prijsuitreiking van de Sport Awards plaats in Theater Zuidplein. Tijdens deze avond was een ontzettend breed overzicht te zien van alles wat er op sportief vlak gebeurt in Rotterdam. Voor Werken als een Paard was het een extra mooie avond omdat we de “Meer dan Sport Award” in ontvangst mochten nemen. Maar eigenlijk waren we nog het meest trots op alle bijzondere initiatieven die plaatsvinden in de stad. Hoog tijd om met Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport te praten over sport en wat dit allemaal teweeg kan brengen.

Dag Peter, kan je kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben nu sinds een kleine vijf jaar directeur bij Rotterdam Topsport. Ik heb zelf ook een topsportverleden als professioneel volleyballer dus ik zit prima op mijn plek eigenlijk. De functie van directeur van Rotterdam Topsport is enorm veelzijdig en geeft mij de kans een inspirerend boegbeeld en verbinder te mogen zijn tussen de sport, de stad Rotterdam en de regio.

Waar zijn jullie binnen Rotterdam Topsport allemaal mee bezig?
Rotterdam Topsport bestaat ondertussen 34 jaar. De gemeente Rotterdam vond dat het nodig was om het sportbeleid verder vorm te geven. Rotterdam Topsport neemt daarvoor het stukje topsport voor zijn rekening. Daarnaast werken we veel samen met Rotterdam Sportsupport, die doen breedtesport en verenigingsondersteuning en Sportbedrijf Rotterdam doet accomodatiebeheer, side-events en sociaal-maatschappelijke programma’s ten behoeve van sport en bewegen. Met elkaar geven we eigenlijk vorm aan de Rotterdamse sportnota. Gezamenlijk organiseren we ook de Sport Awards waarbij jullie dit jaar in de prijzen zijn gevallen. Dit evenement laat heel mooi de diversiteit binnen de stad zien en het geeft ook waardering aan waar we met z’n allen hard voor werken.

Werken als een Paard - Vakantieschool

Wat we met Rotterdam Topsport doen, hangt eigenlijk aan drie grote thema’s. We proberen Rotterdam neer te zetten als een wereldse topsportstad en dan met name gericht op de evenementen. Een aantal zijn jaarlijks terugkerend zoals bijvoorbeeld het CHIO Rotterdam. Sommige komen eens in de zoveel jaar, zo hadden we afgelopen tijd het WK Shorttrack in Ahoy.

Ons tweede belangrijke thema is dat we ook de stad van de topsporters willen zijn. We hebben een aantal TeamNL-programma’s in de stad. Dat zijn landelijke topsportprogramma’s. Turnen mannen en vrouwen bijvoorbeeld, die hebben zich allebei ook gekwalificeerd met de landenploegen voor de Olympische Spelen in Parijs. Dus dat is heel leuk. We hebben onder andere ook het TeamNL-boksprogramma in de stad en het landelijk programma kanosprint. Met Rotterdam Topsport ondersteunen we een aantal topsportverenigingen in de stad en daarnaast hebben we ook de talentenopleidingen in tal van takken van sport.

Ons derde belangrijke thema is topsport voor de stad. Dat gaat er eigenlijk om dat we kijken naar wat de gemiddelde inwoner van Rotterdam ermee opschiet dat we zo’n actief sportbeleid in de stad hebben. Dat kan variëren van inspireren, supporteren tot de jeugd in contact brengen met hun sportidolen.

Jullie zijn met name met topsport bezig maar jullie zijn gevestigd in Rotterdam-Zuid, waar de sportparticipatie niet meteen hoog ligt. Waarom zitten jullie hier toch op je plek?
Onze organisatie is niet zo groot, we hebben een team van dertien mensen. We zitten in het Topsportcentrum Rotterdam, dat is midden in het gebied waar Feyenoord City wordt ontwikkeld. Daar komt een grote sportcampus. Dat gaat een heel mooi gebied worden met veel sportaccommodaties zowel binnen als buiten.

Maar Rotterdam-Zuid behoort inderdaad ook tot een van de gebieden waar de sportparticipatie niet erg hoog ligt. Wij zijn wel van de topsport, niet zozeer van de nevenactiviteiten maar waar we kunnen proberen we die wel te initiëren of uit te zetten bij onze partners. Want we willen natuurlijk dat iedereen gewoon lekker sportief bezig is.

Binnen de stad doen we ook veel op het gebied van parasport. We hebben afgelopen jaar de European Para Championships in Ahoy gehad. Een unieke combinatie van tien EK’s in dit pre-Olympische jaar. In 2019 hebben we natuurlijk het EK para-dressuur tijdens het CHIO gehad. Zo kunnen we Rotterdam ook mooi neerzetten als stad die er mag zijn op alle gebieden in de sport.

Jullie betrekken Rotterdam als stad heel erg bij de sport. Waarom is dat voor jullie zo belangrijk?
Als je kijkt naar wat sport doet voor fysiek en mentaal welzijn van de mens dan is het in zo’n grote stad en met zoveel mensen natuurlijk belangrijk om onder de aandacht te brengen. Sport, en dan zeker topsport, is iets waarbij heel veel onderdelen zichtbaar zijn. Het komt op televisie, het is leuk om te volgen maar ook veel andere menselijke processen worden er zichtbaar door. Denk aan samenwerken, presteren onder druk, voeding. Dat inspireert mensen. Natuurlijk niet iedereen maar er zijn zoveel verschillende sporten dat iedereen bijna wel iets kan vinden. We hebben straks weer de marathon van Rotterdam waar bijna de hele stad naar komt kijken, zo is er eigenlijk voor iedereen wat wils. Daar komen de topsport, de breedtesport en de mensen die van sport kijken houden prachtig samen. We proberen Rotterdam in al zijn facetten op het sportieve vlak een zo goed mogelijke thuisbasis te laten zijn voor iedereen die ook maar iets heeft met sport. Of die gewoon wil genieten van sport.

We proberen onze eigen topsporters ook een basis te geven waarin ze zo goed mogelijk kunnen werken aan hun carrière. Als het uiteindelijk leidt tot succes is dat hartstikke leuk, want in de topsport gaat het ook om presteren. Maar ik vind het vooral belangrijk dat mensen zich goed kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving en daar veel voldoening uit halen. Ik kan zeggen dat we het met onze sporters best heel goed doen. Zeker ook met dank aan goede accommodaties, een goed sportbeleid en de overige samenwerkingsverbanden met alle partners in de stad. Want alleen kan je niet zoveel, samen bereik je toch meer. En ook op sociaal-maatschappelijk gebied zie je steeds meer ontwikkeling. Er gebeurt van alles in de stad op sportgebied, dat is heel mooi om te zien.

Er komt ook iets heel bijzonders aan, de Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift komt naar Rotterdam. Kun je hier iets meer over vertellen?
De start van de Tour des Femmes in Rotterdam, daar kijk ik nu al naar uit! We zijn de eerste stad die dat buiten Frankrijk mogen hosten. Dan gaan we natuurlijk heel actief alles wat met fietsen te maken heeft erbij betrekken. Niet alleen voor de topsport maar ook voor de gewone Rotterdammer. We gaan er echt een fietsfeestje van maken, want we zijn wel een fietsvolk natuurlijk. Het is een gratis toegankelijk evenement en de gebieden waar we langs komen, worden prachtig in beeld gebracht dus het is ook mooie promotie voor de stad natuurlijk. We gaan er een mooi inspirerend evenement van maken met tal van side-events omdat sport ook gewoon leuk mag zijn.

Een ander groot sportevenement dat er weer aankomt is het CHIO Rotterdam, hoe kijk je hiernaar?
Het CHIO Rotterdam is wel bijzonder dit jaar met de jubileumeditie van het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam. Ik vind het een prachtig evenement, hier zie je echt paardensport van de bovenste plank in zowel het springen als dressuur. Dat is een mooie combinatie op een iconische locatie in het Kralingse Bos. Het zet Rotterdam elk jaar weer mooi op de kaart en er beleven ontzettend veel mensen plezier aan. Ik vind het ook belangrijk om te zien dat hierbinnen ook partijen betrokken zijn die sociaal-maatschappelijk bezig zijn. Aan de hand van dit soort evenementen zijn we ook in staat om die partijen of andere aan paardensport gerelateerde programma’s onder de aandacht te brengen. Het een versterkt het ander. Daar is Werken als een Paard natuurlijk een mooi voorbeeld van.

Ondanks dat Werken als een Paard niet zoveel met topsport te maken heeft, werken we wel samen. Hoe geeft zich dat vorm?
Tussen Werken als een Paard en Rotterdam Topsport vindt er ook zeker samenwerking plaats. We zijn nu samen aan het kijken of we een Vakantieschool bij ons kunnen organiseren in het Topsport centrum. Daarnaast brengen we Werken als een Paard ook geregeld onder de aandacht bij onze partners. Wij zitten in de topsport maar ik vind bijvoorbeeld ook dat er bij de Rijvereniging de Hazelaar aan topsport wordt gedaan door kinderen met een beperking. Dat zijn natuurlijk ook topprestaties die de kinderen daar leveren. Ik vind het mooi om te zien wat we met elkaar allemaal teweegbrengen. Sport en bewegen moet van iedereen zijn en daar waar we kunnen zullen we dat ook faciliteren en ondersteunen.

Wat mogen we de komende tijd niet missen op het gebied van sport?
We hebben het er al over gehad, de Tour de France Femmes is wel echt eentje die je niet mag missen. Daarnaast kijk ik ook enorm uit naar volgend jaar waarin het EK handbal op het programma staat. Straks natuurlijk de jubileumeditie van het CHIO en waar ik als oud-volleyballer naar uitkijk zijn de Olympische Spelen. Dat is weliswaar niet in Rotterdam maar daar kijk ik persoonlijk erg naar uit. Er komt nog meer moois aan wat ik nog niet allemaal kan verklappen. Dus we hoeven ons de komende tijd zeker niet te vervelen op sportief gebied. Het is natuurlijk prachtig dat we dat met z’n allen in Rotterdam voor elkaar weten te krijgen.