Interview Prodelta & stichting kruimeltje
Met Werken als een Paard Speciaal Onderwijs zijn we elke week te vinden bij Rijvereniging de Hazelaar. Hier volgen de kinderen therapeutische paardrijlessen aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Wanneer het even kan rijden de kinderen buiten. Waar ze eerst nog gespannen in het zadel zitten zie je langzaam de ontspanning toeslaan. De effecten van deze lessen zijn duidelijk zichtbaar bij de kinderen. Wanneer ze eenmaal op de zachte rug van een pony zitten daalt er een rust over ze heen. Ze deinen mee op het ritme van de stappen. Ze leren hoe de pony op hun lichaamstaal reageert en de omgang met de pony helpt hen bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden.
Sinds dit jaar krijgen er twee extra groepen kinderen wekelijks les op de Hazelaar! Dit is mede mogelijk gemaakt door ProDelta Holding BV en Stichting Kruimeltje. We spraken met Gert, (voorzitter) van Stichting Kruimeltje, Naomi (lid van de raad van commissarissen) en Leonique (bestuurssecretaris en manager HR) van ProDelta over deze bijzondere samenwerking.
Hi, willen jullie jezelf even kort voorstellen?
Gert: Ik ben Gert van Essen en ik ben sinds het begin van Kruimeltje in 2016 al betrokken als voorzitter. Stichting Kruimeltje zet zich in voor het Rotterdamse chronisch zieke kind zowel voor de medisch noodzakelijk zorg als voor het (speciaal)onderwijs.
Naomi: Ik ben Naomi Livnat en ik ben lid van de raad van commissarissen van ProDelta samen met mijn vader. Met een geschiedenis van inmiddels drie generaties in het bedrijf, is ProDelta een echt familiebedrijf.
Leonique: Ik ben Leonique van Prooijen en ik ben bestuurssecretaris en manager HR binnen ProDelta.
Stichting Kruimeltje moest zichzelf een beetje opnieuw uitvinden dit jaar, hoe kwam dat?
Gert: Een groot project viel deels weg. Het Droomhuis in de H. Familiekerk in Rotterdam Noord kon helaas niet meer doorgaan. Toch hebben we niet opgegeven en zijn 3 van de 5 oorspronkelijke zorgfuncties toch gerealiseerd in een kleiner droomhuis. Om deze locatie volledig kindvriendelijk te kunnen inrichten heeft Stichting Kruimeltje aan haar donateurs gevraagd om een gedeelte van de voor de H. Familiekerk bestemde gelden te mogen besteden aan de inrichting van dit kleinere Droomhuis. De rest van het te besteden bedrag is in de stichting gebleven als fonds welke gespendeerd mag worden aan verschillende projecten die passen binnen de doelstelling van Stichting Kruimeltje.
Waarom sluit WAEP Speciaal Onderwijs mooi aan bij jullie nieuwe plannen?
Gert: Stichting Kruimeltje heeft een duidelijke visie voor ogen. We richten ons bijvoorbeeld op het mogelijk maken van handicap specifieke materialen, extra ontwikkelingsgerichte activiteiten die bijdragen om kinderen, jongeren en hun families te ondersteunen zo gewoon mogelijk op te kunnen groeien met alle mogelijkheden die daar voor nodig zijn. Werken als een Paard Speciaal Onderwijs past daar perfect binnen. Zodoende hebben we besloten om in ieder geval drie jaar lang dit project te steunen. Dat is meteen eigenlijk onze eerste uitgave uit het fonds sinds de verschuiving in 2020.
Waar komt eigenlijk de naam Kruimeltje vandaan?
Oorspronkelijk komt de naam Kruimeltje van het boek over het Rotterdamse jongetje. Maar tijdens een vergadering kwam de naam ter sprake en vonden we het tijd om twee kanten te belichten. We zijn een klein fonds, we willen heel graag aansluiten bij de grote fondsen. En dat doen we doormiddel van de kruimeltjes op te vegen die de grote fondsen laten liggen maar die minstens zo belangrijk zijn.
ProDelta is een groot bedrijf met een warm familiehart. Hoe vertaalt dit zich in de projecten die jullie ondersteunen?
Naomi: ProDelta mag dan wel een groot zakelijk bedrijf zijn maar het familiekarakter zit er in. Wij vinden het erg belangrijk om te investeren in de maatschappij. Eigenlijk vinden we dat vanzelfsprekend, dat hoort gewoon. De focus ligt met name op ontwikkeling van kinderen. We hebben best veel projecten over de hele wereld die we steunen, maar we vinden het juist ook belangrijk dat je iets terugdoet voor de stad waar je zelf gevestigd bent.
Hoe zijn jullie bij Werken als een Paard terechtgekomen?
Gert: Fred Rozendaal (initiatiefnemer Werken als een Paard) kwam op ons pad via Mariëtta Kats-Dura, zij is nu ook vrijwilliger bij Rijvereniging de Hazelaar en begeleidt elke week een groep kinderen. In eerste instantie heeft Kruimeltje een bijdrage geleverd aan het vervoer voor de kinderen in de coronaperiode. Er was meer vervoer nodig om de kinderen veilig van en naar de manege te brengen maar dat brengt natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee. We waren echter zo onder de indruk van Werken als een Paard Speciaal Onderwijs dat we verder in gesprek zijn gegaan. De inzet van het team en de positieve effecten die dit project heeft op de ontwikkeling van kinderen met een (licht) verstandelijke beperking zijn duidelijk zichtbaar.
Naomi: We hebben eigenlijk altijd wel projecten in Rotterdam gesteund maar toen raakten we in gesprek met Fred Rozendaal en kwam dit op ons pad.
Leonique: ProDelta vindt het ook belangrijk dat hun medewerkers vrijwilligerswerk doen. En een aantal medewerkers kwamen terecht bij Rijvereniging de Hazelaar. Daar zagen ze welke impact de therapeutische paardrijlessen hebben op de kinderen. Toen is het balletje gaan rollen en is het enthousiasme aangestoken door de gesprekken met Fred. Er zijn ontzettend veel projecten die je kan steunen maar de klik moet er ook zijn.
Waarom past WAEP zo goed bij Pro Delta?
Naomi: Wat ons heel erg aanspreekt is de professionaliteit die jullie uitstralen. De inzet en het enthousiasme van het team. Naast Werken als een Paard doen we een soortgelijk project: Stichting Hulphond. Daar zien we ook dat dieren een enorm therapeutische werking hebben op mensen. Dat zie je ook echt terug bij Rijvereniging de Hazelaar. Wij zijn daar ook allebei geweest tijdens een les. Je ziet kinderen die normaal gesproken moeite hebben met connectie maken gewoon een connectie maken met het paard of hun begeleider. Het zijn kinderen die soms zo in zichzelf opgesloten zitten maar tijdens die lessen maken ze kleine stapjes die echt belangrijk zijn.
Leonique: Je ziet gewoon de blijheid. De kinderen komen binnen en op het moment dat ze bij de paarden zijn of op een paard mogen zitten zie je ze stralen en ontspannen. De paarden zijn ook zo lief voor de kinderen, dat is zo mooi om te zien. Sommige kinderen hebben best veel begeleiding nodig. Er zijn aangepaste zadels waarin ze stevig kunnen zitten maar zelfs dan zijn er soms twee begeleiders nodig aan elke kant van het paard. Dat maakt dit project ook wel intensief. Maar als je dan een lach door ziet breken bij de kinderen dan is het het allemaal waard. Het zet jezelf ook wel weer even met beide benen op de grond.
Naomi: De inzet van het team en alle vrijwilligers bij de Hazelaar is ook fantastisch. Dat is misschien ook wel een van de dingen die wij zo mooi vinden aan dit project van Werken als een Paard. Uiteindelijk weten ze met een vrij klein budget enorm veel te realiseren. Je merkt aan alles dat het vanuit het hart komt.
Wat maakt dat jullie de handen ineen hebben geslagen om binnen Werken als een Paard nog meer kinderen de kans te geven deel te nemen?
Gert: We vinden het belangrijk om niet zomaar een bedrag te schenken maar juist ook om de samenwerking aan te gaan. Vandaar ook deze samenwerking met ProDelta. Op deze manier kan je meer bereiken, sta je sterker, voel je meer verbinding en kan je er met trots over berichten.
Naomi: We geloven dat samenwerken vanuit een partnergedachte ondernemen succesvoller maakt. Daarom hebben we meer aandacht voor de relatie op de lange termijn dan voor de winst op de korte termijn. En het beste uit jezelf halen vinden wij niet alleen belangrijk voor onze medewerkers maar ook voor jongeren die minder kansen hebben.
Het lijkt me lastig om de verbinding met gesteunde projecten te behouden, hoe zien jullie dit?
Gert: Dat klopt, soms gaat de bijdrage op een grote hoop zonder dat je weet waar het precies naartoe gaat of wat ermee gedaan wordt. Dat willen we juist niet. Bij dit project is het zo mooi om te zien dat het geschonken bedrag niet verdwijnt maar je krijgt er concreet iets voor terug. Het vervoer van de kinderen, extra rijlaarzen, eigen caps of een extra groep kinderen die wekelijks therapeutische paardrijlessen kunnen volgen. Het is ook fijn om te zien dat Werken als een Paard bestaat uit een klein enthousiast en betrokken team. Dat maakt het een hele fijne samenwerking.
Naomi: De terugkoppeling die we krijgen van de projecten die worden gesteund is erg fijn. Je hebt ook veel projecten die je steunt maar daar merk je niet zoveel van. We zijn toch wel een zakelijk bedrijf en dan willen we graag weten hoe zaken zich ontwikkelen en wat het sociale rendement is. Of de steun binnen dat project ook wel echt tot zijn recht komt. En dat is bij Werken als een Paard zeker het geval. Wij vinden het team erg professioneel en daar speelt Fred ook een groot aandeel in want hij is ons vaste aanspreekpunt.