Interview met Joachim
Werken als een Paard is een project van Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam. Onze stichting werkt zonder subsidies en is voor inkomsten volledig afhankelijk van schenkingen van fondsen, bedrijven en particulieren. Met deze donaties kunnen wij onze programma’s meerjarig uitvoeren en ons sociaal-maatschappelijk aanbod nog verder uitbouwen. De afgelopen jaren zijn we flink gegroeid binnen onze programma’s en we zijn ontzettend dankbaar voor alle begunstigers die dit mogelijk maken. Met de Stichting Clemens Hodes Fonds hebben we al een geruime tijd een ontzettend bijzondere band. Hoog tijd om eens in gesprek te gaan met Joachim Hodes, secretaris van de stichting.
Hi Joachim, kan je misschien iets over jezelf vertellen?
Ik ben Joachim Hodes, ik werk al twaalf jaar bij Axoft IT & Telecom. In mijn huidige rol ben ik productmanager en partnermanager. Daarnaast ben ik ook een vast lid van ons kernteam security waar ik onder andere verantwoordelijk ben voor de interne security awareness programma’s, maar ook met klanten. Voordat ik bij Axoft kwam werken ben ik ruim zeventien jaar eigen IT-ondernemer geweest dus ik heb wel de nodige ervaring. Ik doe het nog steeds met erg veel plezier.
Je bent daarnaast ook secretaris van de Stichting Clemens Hodes Fonds. Kan je iets meer over deze stichting vertellen?
Dit is een fonds dat gestart is toen mijn vader, Clemens Hodes, met pensioen ging. Hij heeft destijds in Rotterdam Centrum voor Dienstverlening (CVD) opgericht. Uiteindelijk is hij gestopt met werken en was het tijd voor een mooi pensioen. Hij zat niet zozeer te wachten op cadeaus en al dat soort dingen, dus vroeg hij of men iets wilde storten in een fonds waar vanuit zijn naam iets moois mee gedaan kon worden. Dat is de Stichting Clemens Hodes Fonds geworden. In de beginjaren lag de focus wat meer richting dak- en thuislozenzorg. Maar ondertussen zijn die voorzieningen al zo goed in Rotterdam aanwezig en beschikbaar dat we ons zijn gaan richten op jongeren. Er zijn helaas nog steeds veel jongeren in Rotterdam die extra hulp nodig hebben. Zodoende ondersteunen wij initiatieven die zich inzetten voor deze jongeren, zoals bijvoorbeeld Werken als een Paard.
Werken als een Paard is een van de vroege projecten die we nu al een tijdje ondersteunen. We kwamen er via ons netwerk in mee aanraking en hebben destijds gesprekken gevoerd met Fred Rozendaal om te kijken of Werken als een Paard bij onze stichting paste. Dat bleek een goede match te zijn.
Waarom vinden jullie het als stichting belangrijk om te focussen op jongeren?
Er zijn in Rotterdam nog zoveel jongeren die net tussen allerlei regelingen in vallen of die wat extra steun kunnen gebruiken. Als je daar ondersteuning aan biedt dan geef je de jongeren een kans op een betere toekomst. We zijn wel erg selectief in wat we ondersteunen omdat we maar een bescheiden fonds zijn. Als we eenmaal een keuze maken, dan willen we het ook echt goed ondersteunen. Er is zoveel aanbod in Rotterdam dat je wel kritisch moet zijn. We kijken per jaar welke Rotterdamse initiatieven er zijn en welke we willen ondersteunen. Met Werken als een Paard is dat een beetje anders gelopen, dat zijn we gaan steunen en dat doen we eigenlijk nog steeds, gelet op de resultaten en jullie nieuwe initiatieven. We zijn als bestuur ook erg betrokken. Zo zijn we bijvoorbeeld gaan kijken bij de Hazelaar waar Werken als een Paard Speciaal Onderwijs plaatsvindt en zijn we elk jaar ook bij de slotdag van Werken als een Paard Na School. Op zulke momenten zie je direct wat jullie doen en hoe belangrijk dat is.
En waar ligt je eigen hart? Wat vind jij belangrijk?
Ik zit in die zin in een hele materiële wereld met mijn werk in de IT. Maar ik heb van huis uit wel heel erg de maatschappelijke betrokkenheid meegekregen. Dus voor mij is het een mooi evenwicht zo met mijn werk en dat ik daarbuiten betrokken kan zijn bij verbeteringen in de stad. Ik ben momenteel ook bestuurder bij Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Dit is een fonds dat bijspringt met een eenmalige gift als de overheid geen oplossing heeft en mensen tussen wal en schip dreigen te vallen. Voor mij is dit een goede balans in wat ik belangrijk vind.
Een paar keer per jaar komen we samen met onze Young Ambassadors en dan proberen we altijd bijzondere en inspirerende locaties te regelen. Zo mochten we ook bij Axoft op bezoek komen.
Dat was ontzettend leuk om te doen. We zitten nu twee jaar op deze locatie. Toen we er net in kwamen, had het een heel zakelijke en strakke uitstraling. Dat was niet helemaal wat wij voor ogen hadden. Dus samen met een interieurarchitect hebben we gekeken naar een andere uitstraling, waarbij het wel huiselijk maar ook zakelijk en presenteerbaar moest zijn. Dat is wel goed gelukt! Dan vinden we het natuurlijk hartstikke leuk om onze ruimte beschikbaar te stellen voor vergaderingen zoals die van jullie. Ik heb de Young Ambassadors ook een rondleiding gegeven en verteld wat we binnen Axoft doen en wat dat allemaal inhoudt. Vooral het grote scherm waarop we van alles monitoren vonden ze erg indrukwekkend.
Er is zo te horen al een mooie geschiedenis
Ja dat is ontzettend fijn. De betrokkenheid is ook geheel wederzijds, we houden elkaar goed op de hoogte en we zien elkaar ook jaarlijks op het CHIO Rotterdam om bij te praten en informeel te netwerken. Ik heb ook veel koffiegedronken met Fred bij ons favoriete koffietentje om elkaar bij te praten. Nu heeft Marleen zijn stokje overgenomen en ik vind dat ze het ontzettend goed doet. Dat is gewoon erg belangrijk, om goed contact en aandacht voor elkaar te houden.