Werken als een Paard - Parcours

Afsluiting schooljaar 2020-2021

7 jul, 2021

Afsluiting Werken als een Paard Na School 2020-2021

Flexibel zijn was ook dit jaar weer ons motto. Het was een jaar vol uitdagingen dat door alle veranderende regels anders was dan onze voorgaande jaren. Natuurlijk vonden we dit erg jammer, we waren graag zorgeloos met de kinderen op stap gegaan naar allerlei interessante bedrijven en instanties. Dit neemt niet weg dat we alsnog van alles hebben ondernomen met de kinderen.

In het begin konden we nog met de kinderen op pad en hier hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt zoals je kon lezen in onze voorgaande nieuwsbrieven. Natuurlijk bekeken we per week wat er mogelijk was en hielden we ons aan de regels. De veiligheid van iedereen stond voorop. Ons team was standaard uitgerust met mondkapjes, thermometers en desinfectiegel. Zo hebben we de kinderen onder andere mee kunnen nemen in de wereld van een kok, waarin ze de lekkerste gerechten hebben gekookt en gezamenlijk hebben opgegeten. Zijn we de virtuele wereld ingedoken met de Cultuurschool en hebben ze elkaar in de stabiele zijligging gelegd tijdens een les EHBO.

Helaas kwam er een verscherping van de regels en gingen de scholen tijdelijk dicht. Alle naschoolse activiteiten werden anders ingericht. We hebben online contact gehouden met alle kinderen en hun ouders. Elke week stuurden we een leuk berichtje, opdracht of filmpje. Wanneer er behoefte aan was konden de kinderen ons ook bellen, gewoon voor een leuk gesprek. Tijdens de plotselinge sneeuwval afgelopen winter hebben we dan ook een heleboel foto’s gekregen van iedereen die in de sneeuw aan het spelen was. Ook al zagen we we elkaar niet, toch hadden we het op afstand leuk met elkaar.

Na verloop van tijd mochten de scholen weer open. Ook wij mochten weer! We zijn niet met de bus op pad gegaan, maar hebben besloten om op locaties dicht bij school toffe lessen te organiseren. Gelukkig vonden de gastdocenten het ook geen probleem om naar ons toe te komen in plaats van andersom. Op deze manier hebben we alsnog een mooi programma kunnen aanbieden. Naarmate het jaar vorderde zijn we weer een aantal keer met de bus op stap geweest, zo hebben we kunnen paardrijden op de Rotterdamsche Manège en konden we naar het Wereldmuseum.

De laatste les van het jaar kwam in zicht, en je hoopt natuurlijk dat je het alsnog feestelijk kunt afsluiten. We kunnen je vertellen, dat is gelukt! We zijn gaan snorkelen en duiken bij Souldivers, wat een bijzondere ervaring! De kinderen hebben geleerd dat, hoe moeilijk iets ook is, het belangrijk is om rustig door te ademen. Ze hebben de belangrijkste tekens geleerd waarmee je onder water kunt communiceren en gezien hoe je om moet gaan met duikapparatuur. Van al dat zwemmen en duiken krijg je honger, dus hebben we met z’n allen patat gegeten en kregen de kinderen bij vertrek een goodiebag mee naar huis. Hierin zat onder andere een boekje met de gegevens van alle gastdocenten. Mochten de kinderen nog eens vragen hebben of een werkstuk moeten maken, dan mogen ze altijd contact opnemen. Zo hopen we ze in de toekomst ook nog een handje te kunnen helpen. We zijn zo trots op alle toppers die dit jaar spetterend hebben kunnen afsluiten. Op naar volgend jaar!

Afsluiting Speciaal Onderwijs
Ook binnen ons Speciaal Onderwijs programma liep het anders dan voorgaande jaren. Toch hebben we met strenge veiligheidsregels de lessen zoveel mogelijk door kunnen laten gaan. Het is voor deze groep kinderen extra belangrijk om wel naar de manege te komen voor hun wekelijkse therapeutische lessen met inzet van paarden. Regelmaat is voor hen heel belangrijk en daarom hebben we samen met Rijvereniging de Hazelaar ook ons uiterste best gedaan om dit voor elkaar te krijgen.

Desondanks konden we niet verhinderen dat ook de manege een aantal weken dicht moest voor alle mensen van buitenaf. Gelukkig hebben onze vrijwilligers van De Hazelaar veel filmpjes van de pony’s en paarden op de manege gemaakt die de kinderen in de klas samen hebben bekeken. Zo konden ze zien hoe het er aan toe ging op de manege en dat hun lievelingspony braaf op hen stond te wachten. Toen we groen licht kregen hebben we zo snel mogelijk alle lessen op de manege weer opgepakt. Alle kinderen waren zo blij dat ze weer naar hun lievelingspony mochten! Het is mooi om te zien hoe er gedurende het jaar een band ontstaat tussen het kind, de pony en de vaste vrijwilligers. Als het weer het toeliet zijn we lekker buiten gaan wandelen in het aangrenzende park. Zo hebben we de herfstkleuren, kleine miezerbuien en het opkomende groen van de lente meegemaakt. Deze week hebben de kinderen alweer de laatste les van het schooljaar. Sommige gaan naar andere groepen en sommige zien we volgend jaar gewoon weer terug! Iedereen mag diploma rijden en krijgt een medaille. Wat een toppers!