Werken als een Paard - Parcours

Start nieuw schooljaar

22 sep, 2021

De zomervakantie zit er weer op. Dat betekent dat we weer zijn begonnen met Werken als een Paard Na School. Ook dit jaar doen er weer vier scholen mee! We hadden veel aanmeldingen ontvangen en elke groep bestaat nu uit 12 kinderen, op de woensdag gaan er zelfs 13 kinderen mee op pad. Afgelopen week hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de deelnemende kinderen en hun ouders. We organiseren altijd eerst een kennismakingsmiddag. Meestal doen we dit op de scholen zelf maar vanwege de coronamaatrdegelen hebben we een paar keer uit moeten wijken naar een andere grotere locatie in de buurt.

Met de kinderen hebben we spelletjes gedaan om ze op een leuke losse manier te leren kennen en met elkaar de regels op te stellen voor tijdens de lessen. De ouders kregen in een aparte ruimte een presentatie over wat het programma precies inhoudt, wat ze kunnen verwachten en wat praktische informatie. Ook was er voldoende ruimte om vragen te stellen. Na afloop kregen alle kinderen een Werken als een Paard t-shirt mee en hebben we met het shirt aan leuke groepsfoto’s gemaakt.

De eerste echte les vond plaats in Hofplein Theater. Deze excursie was vooral gericht op samenwerken. De kinderen kregen les van een theaterdocent/acteur en ze moesten verschillende opdrachten met elkaar uitvoeren. Zo kwamen ze er al gauw achter welke vaardigheden nodig zijn om goed te kunnen samenwerken, zoals onder andere goed naar elkaar luisteren en elkaar respectvol aanspreken. Aan het einde van de les hebben de kinderen een korte scène ingestudeerd om deze voor de groep te spelen. Hoewel dit soms spannend kan zijn deden ze het allemaal zonder blikken of blozen, de kanjers.

De tweede les, een excursie naar de manege, staat in het teken van communicatie en lichaamstaal. Samen met een paard ontdekken de kinderen hoeveel invloed hun lichaamshouding heeft op de omgeving. Paarden reageren instinctief op iemands bewegingen, als een soort spiegel. Waar er eerst nog gegiecheld wordt zijn de kinderen al snel onder de indruk als het paard hen zonder enige aanwijzing volgt. Puur op basis van hun lichaamstaal. De eerste lessen van Werken als een Paard Na School zijn allemaal gericht op samenwerken en communicatie. Hiermee leggen we een fijne basis voor de rest van het jaar.

Ook Werken als een Paard Speciaal Onderwijs is weer van start gegaan bij Rijvereniging de Hazelaar. Zes groepen kinderen, met veel ‘oude’ bekenden én een aantal nieuwe leerlingen, komen wekelijks een therapeutische les met paarden volgen. Met iedereen gaan we een individueel plan opstellen waar komend jaar aan gewerkt wordt. Dat kan bestaan uit grote en kleine stapjes, elk kind bepaalt zijn of haar eigen tempo. Met de nieuwe kinderen is het ook niet vanzelfsprekend dat we meteen beginnen met paardrijden. Er wordt gekeken waar op dat moment behoefte aan is en het kan zijn dat alleen het borstelen van de pony of het knuffelen van de hond al voldoende is. Vaak zien we wel naarmate het jaar vordert dat iedereen uiteindelijk gaat paardrijden. De eerste lessen zijn ondertussen geweest en het belooft een mooi jaar te worden!