Aan de Europese Kampioenschappen Rotterdam zit een kant waar niemand aan denkt. Alle bewegwijzering, alle banners, al het materiaal wat het volgende jaar alweer verouderd is. In een stad als Rotterdam waar duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staat is het geen fijn gevoel om dit bij het vuilnis te zetten. Bovendien draagt het de herinnering met zich mee aan een geslaagd evenement. Gelukkig denkt de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam (de initiatiefnemer van de Werken als een Paard projecten) hier hetzelfde over.

Studenten van Albeda Mode/Maatwerkopleiding en Platform 104 zijn druk in de weer om van deze banners producten te maken die langer mee gaan dan het EK. Paulien de Booy van Platform 104 heeft al eerder mooie shoppers gemaakt van oude banners van het EK 2011. Dit jaar zijn het niet alleen shoppers, maar ook schorten, etui’s en andere bruikbare ontwerpen die later dit jaar te koop worden aangeboden.

Dit jaar zijn ook voor het eerst studenten van het Albeda College met de banners aan de slag gegaan. Dit heeft wat moeite gekost, het stevige materiaal geeft zich niet zomaar gewonnen. Het was even zoeken maar met de leermachine en speciale naalden toveren ze de mooiste ontwerpen tevoorschijn.

De opbrengst hiervan zal gaan naar de projecten van Werken als een Paard. Hoe mooi is dat! ‘Ze hebben weer fantastisch mooie spullen gemaakt van de oude banners, echt spullen die je wilt hebben,’ zegt Marleen Warmerdam van Werken als een Paard. De naaimachines ratelen, het garen verbindt losse stukken tot o.a. een tas. En zo verbindt een oude banner studenten met kunstenaars met de kinderen van Werken als een Paard.