Dat paarden bijzondere dieren zijn weten we al langer. Naast het plezier wat ze ons brengen in de sport sector is ook in de gezondheidszorg een steeds grotere inzet van paarden zichtbaar. Toch wordt dit lang niet altijd serieus genomen. ‘’Vaak komen betrokken partijen in het Nederlandse zorgstelsel niet verder dan wat schampere opmerkingen over zwemmen met dolfijnen. Tot acceptatie van de wetenschappelijk bewezen effectiviteit komt het niet’’ zegt Nicole Kien van LS&H Lawyers. Dit is een Rotterdams advocatenkantoor dat zich richt op de Life Science & Health sector. Samen met Fred Rozendaal, algemeen directeur van de EK’s en oprichter van Werken als een Paard, kreeg ze het idee om het congres ‘Horses, Healthcare & Science’ te organiseren.

Tijdens de Longines FEI Europese Kampioenschappen 2019 vond dit congres plaats in The Boathouse. Tijdens het congres behandelden internationale gastsprekers het belang en succes van interventies ondersteund door paarden binnen de gezondheidszorg. Aan de hand van diverse nationale en internationale sprekers kwamen praktijkvoorbeelden, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en internationale ontwikkelingen in zorgstelsels aan bod. Nog niet eerder was er zoveel kennis en ervaring over de inzet van paarden in de gezondheidszorg bij elkaar.

Het was een zeer bijzondere middag. In totaal 8 sprekers vanuit de VS tot aan Oostenrijk vertelden over hun bevindingen en ervaringen. Daarnaast waren het stuk voor stuk ook gewoon boeiende mensen met een bijzonder verhaal. Zo vertelde Rupert Isaacson over zijn tocht te paard door Mongolië met zijn autistische zoon en vertelde de Italiaanse Irene Sanquin ons hoe het in Italië is gelukt om dierondersteunende behandelmethodes in het Italiaanse zorgpakket te krijgen. Vanuit allerlei perspectieven werd de inzet van
paarden besproken, zelfs vanuit het paard zelf.

Het congres is met zoveel enthousiasme ontvangen, dat biedt hoop voor de toekomst! Wij gaan ondertussen vrolijk door met ons speciaal onderwijs programma bij Rijvereniging de Hazelaar. Daar zien we met eigen ogen wat voor bijzondere invloed de paarden hebben op onze kinderen.