De zomervakantie is een tijd vol avontuur, zon en vrijheid. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Kinderen die in een crisisopvang wonen of ambulante zorg krijgen zijn vaak met hele andere dingen bezig terwijl het voor hen misschien wel het belangrijkst is om even weg te kunnen uit de dagelijkse verplichtingen.

Toch is afgelopen zomer voor een aantal van deze kinderen een onvergetelijk avontuur geweest vol met klimmen in bomen en spannende ontdekkingstochten dankzij de Werken als een Paard vakantieschool pilot. Het decor hiervoor was het Nationale Park De Hoge Veluwe, veel mooier kan je het niet krijgen. Gabriëlle, werkzaam bij Stichting Arosa, was hierbij aanwezig en vertelt welke indruk deze dag op haar en de kinderen heeft gemaakt.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Vakantieschool, De Hoge Veluwe?Vanuit de opvang waar ik werk is veel zorg gericht op de volwassenen terwijl er ook veel moeders bij zitten met kinderen. Die kinderen verdwijnen soms een beetje naar de achtergrond in alle hectiek en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op zo’n dag zijn de rollen even omgedraaid, dan krijgen de kinderen alle aandacht en zijn ze even weg uit de vaak vervelende situaties waar ze in zitten. Om zelf bij zo’n dag aanwezig te zijn en ze te zien genieten is zo mooi! Daarom werk ik graag mee aan deze pilot.

Waarom is er voor de Hoge Veluwe gekozen?
Er is vooral gekeken naar wat goed en leuk is voor de kinderen. Waar steken ze wat van op en wat is gezond. De Hoge Veluwe is een heel andere omgeving dan de stad waarin ze vaak opgroeien. Het ging om het buiten zijn in de natuur en de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken. De kinderen moesten zelf actief zijn, dat was een beetje de insteek. Volgens mij is dat erg goed gelukt.

Hoe zag de dag er een beetje uit?
Samen met de kinderen stonden we te wachten op de bus die ons naar de Hoge Veluwe zou brengen. Onderweg begon de voorpret al, er werd verteld wat er allemaal ging gebeuren zodat iedereen goed voorbereid was. Eenmaal uit de bus hebben we onder het genot van wat drinken groepjes gevormd. De kinderen kregen per groepje een iPad en de ontdekkingstocht kon beginnen! Het was heel erg gelinkt aan de natuur, de geschiedenis van het park en het verhaal van Kröller-Müller. Het was niet alleen erg leuk maar dus ook nog leerzaam. Na deze spannende tocht had iedereen honger en was het tijd om te gaan lunchen. Er was ruimte om vrij te spelen en samen beestjes te zoeken in de natuur, een goeie verdeling tussen groepsactiviteiten en eigen tijd. Achteraf was er ook nog een beloning voor alle kinderen, dat was een mooie afsluiter van de dag. Iedereen lag dan ook tevreden binnen 5 min te slapen in de bus toen we terug reden haha.

Wat was het mooiste moment?
Ze vonden het sowieso al heel stoer om met een tablet allerlei opdrachten in het bos te doen. Dat was echt niet zo eenvoudig, je moest het juiste spoor vinden en als je iets te ver liep moest je ook echt weer terug en de juiste richting zoeken. Het was een heuse uitdaging voor ze. Wat mij vooral opviel was dat de kinderen overweldigd waren door het prachtige gebied. De verbazing over zo’n mooie plek in Nederland en dat je er allemaal leuke dingen kan doen was groot.

We hebben ook al gauw 10 tot 12km gelopen dus aan het eind van de dag was iedereen ook heel trots dat ze dat hadden volgehouden. De kinderen hadden ook echt oog voor de natuur. Soms lagen ze zelfs plat op hun buik naar beestjes te kijken die in het water leefden en als ze iets zagen bewegen waren ze zo enthousiast! Lekker in bomen klimmen, rennen en stoeien deden ze ook genoeg. Die vrijheid was er, iedereen kon daar wel z’n ding vinden.

Waarom is dit zo belangrijk voor de kinderen?
Ik merk vooral dat ze een hele leuke en leerzame ervaring opdoen. Deze kinderen zitten niet altijd in een prettige leefomgeving en dat is een fase in hun leven die natuurlijk best heftig is.
Als je dan een ervaring opdoet die goed verloopt, waar je vrienden kan maken, waar je heel veel aandacht en complimenten krijgt dan is dat heel waardevol. Dat is zo belangrijk in het proces waar zij zich in bevinden. Als je even kan ontsnappen in iets geheel anders. Ja dat doet elk mens goed maar deze kinderen zeker. Ze hebben het er ook nog steeds over hoor ik ook van andere collega’s. Het is een hele positieve ervaring waarin de kinderen ook ongemerkt een prestatie leveren. Dat is heel belangrijk voor het zelfvertrouwen. Ze hebben de opdrachten volbracht, een grote boom beklommen of een hert gezien!

Wat hoop je dat er nu gaat gebeuren nu de pilot voorbij is?
Dat we dit elk jaar mogen doen haha! Dat ook andere kinderen de mogelijkheid krijgen om deze ervaring op te doen, zeker in de vakantie. Want hun ouders zijn druk bezig met herstellen en het regelen van dingen. Die hebben niet altijd tijd en oog voor de kinderen, wat erg logisch is. Dus zo’n dag voor de kinderen is geweldig. In de opvang ben je toch wat meer afhankelijk van elkaar omdat je samen leeft. Op zo’n dag ervaren ze de vrijheid om ook hun eigen plan te trekken. Dat is ook voor de autonomie heel belangrijk. Het gevoel van ‘ik ben er en ik mag er zijn’. Dat gun je ieder kind natuurlijk.

Wat is je het meest bijgebleven?
Vooral dat we de Veluwe opliepen en dat een jongen stil stond met zijn mond open en na loop van tijd zei: ‘Jeetje het lijkt wel de Sahara!’ Die was helemaal onder de indruk van de natuur. Hij was zich zo bewust van de plek waar hij stond. Een heleboel kinderen waren ook gewoon in het moment van alle activiteiten terwijl hij echt even stil stond. Je zag gewoon dat het hem veel deed. Er ging iets anders bij hem werken, dat was wel opvallend. Dat gaf mij ook het gevoel dat hij zich prettig genoeg voelde om dit alles te kunnen zeggen. Hij kon zijn emoties laten zien, dat is voor deze kinderen natuurlijk best lastig soms.

Het is een prachtige ervaring voor de kinderen geweest en dat is het belangrijkst. Of ze nou van wandelen hielden of niet, uiteindelijk vonden ze het allemaal leuk omdat er steeds een uitdaging was. Uitgedaagd om de opdrachten te volbrengen, de plek voor de picknick te vinden of om een grote boom te beklimmen. Het geeft ze een gevoel van dat de wereld de moeite waard is, er is even niks moeilijks. Ze kunnen helemaal gelukkig zijn. Dat komt ook mede door de goeie organisatie. Dat speelt voor ons een grote rol, dat je niet voor rare of onverwachte dingen komt te staan. Op die manier kan je al je aandacht op de kinderen richten. En zo is het ook geweest. De kinderen konden even uit hun eigen comfortzone komen waardoor ze eigen vaardigheden en talenten hebben kunnen ontdekken. Daar mogen ze trots op zijn, ze hebben zichzelf en de wereld een stukje beter leren kennen mede dankzij Werken als een Paard!