Bij de Europese Kampioenschappen paardrijden vorige jaar draaide het allemaal om één ding: Connected by Horsepower! Niet alleen binnen de kampioenschappen, maar ook in de stad Rotterdam zelf. Naast de EK’s liep er namelijk een side-events programma op maatschappelijk gebied. Nu zijn de EK’s alweer een tijdje geleden, en het doel was om met de Europese kampioenschappen iets terug te geven aan de stad. Niet tijdelijk, als een zomerse bevlieging, maar langdurig. Dat is gelukt! Met trots kunnen we vertellen dat er maar liefst drie projecten worden voortgezet.

Zo is er een extra groep kinderen met een meervoudige beperking van Huize Thomas toegevoegd aan het programma Werken als een Paard, Speciaal Onderwijs. Zij krijgen een jaar lang 1x per week therapeutische les met inzet van paarden bij Rijvereniging De Hazelaar. Het is zo mooi om te zien dat dit mede mogelijk is gemaakt door de EK’s. Nog mooier om te zien is de vooruitgang van deze groep kinderen. Lichamelijke verbeteringen zoals een betere oprichting van het lichaam of een verbeterde balans is een kleine greep uit de voorbeelden van positieve effecten van therapie met paarden. Daar zijn we trots op!

Daarnaast is er in de aanloop naar het EK een mini-hindernis springparcours ontwikkeld in samenwerking met Sportbedrijf Rotterdam. Dit werd via Schoolsport010 in wedstrijdvorm aangeboden aan basisscholen en de finale vond plaats in Ahoy! Dit was zo’n groot succes, meer dan 5.000 kinderen hebben deelgenomen. Wauw! Het wordt nog beter. Dankzij dit grote succes is het officieel een vierde tak van Werken als een Paard geworden: Werken als een Paard, Parcours. In de komende drie jaar zal dit project zijn weg vinden naar basisscholen met als doel kinderen op een leuke en vernieuwde manier aan het sporten te krijgen. Hup paardje hup!

Als laatst vond het programma ‘Op pad met ouderen’ plaats tijdens de EK’s. Een grote groep ouderen trok erop uit tijdens het paardensport evenement onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers. Dit met het doel om het probleem van eenzaamheid bij ouderen iets kleiner te maken. Lekker slenteren over het terrein gelegen in het prachtige Kralingse bos, een kopje koffie drinken, een dressuur wedstrijd bijwonen en gezellig kletsen. Iedereen heeft het zo naar zijn zin gehad dat dit programma zal worden voorgezet tijdens het jaarlijks terugkerende evenement CHIO Rotterdam. Het valt dan wel niet onder de Werken als een Paard projecten maar wat is het mooi dat dit voort mag blijven bestaan!